Омбудсманът иска да знае пътуват ли пенсионери и ученици по-евтино

Омбудсманът Диана Ковачева настоява пред служебния вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев да бъдат защитени правата на учениците и пенсионерите след приемане на мярката за допълнително компенсиране на намаленията за автобусния транспорт.
За целта тя иска Министерството на транспорта и съобщенията за провери всички общини как прилагат постановлението на правителството за по-евтин обществен транспорт – градски и междуселищен, за учащи се и пенсионери. Това съобщиха от институцията на обществения защитник.
В края на януари служебното правителство на Гълъб Донев увеличи компенсациите, които държавата плаща на общините от 20 на 70% за картите на учащите се и от 20 на 40% на тези за пенсионерите. Мярката влезе в сила от 1 февруари 2023 г. и ще важи до края на годината. За целта общините ще получат допълнителна субсидия от 73 лв.
Оказва се обаче, че така представена мярката от Министерския съвет не се спазва. Към момента са ясни за случаи с картите на учениците, които пътуват по линията Слнчев бряг – Бургас, както и картите на пенсионерите в София, които останаха без промяна.
Омбудсманът също е получил жалби и сигнали. Родители от Несебър се оплакват, че фирмата превозвач неправилно тълкува министерското постановление и ефектът е поскъпване на картите вместо поевтиняване. Диана Ковачева е получила и жалби от пенсионери, чиито карти не са поевтинели и са останали без промяна.
Общественият защитник напомня, че е обърнала внимание на Столичния общински съвет за дикриминационните условия в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.
Става въпрос за ограничаване на правото на преференциални пътувания за пенсионери, които са се пенсионирали преди да навършат възрастта за пенсиониране по общия ред, т.е. възползвали са се от възможността да се пенсионират по-рано, като например военни, работници от І и ІІ категория труд и други.
„По повод на постъпилите в институцията жалби и в качеството си на обществен защитник съм силно обезпокоена доколко правата на определените групи – ученици и пенсионери, са защитени вследствие на приетата от Министерски съвет мярка за допълнително компенсиране на намаленията за автобусния транспорт“, се казва в писмото на омбудсмата до вицепремиера.
Тя иска той да я запознае с резултата от проверките и предприетите мерки за изпълнение на постановлението.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy