Омбудсманът: Хората с увреждания от години са жертва на една неслучила се реформа

Необходими са спешни решения за хората с увреждания.Това заяви в ефира на бТВ в неделя националният обществен защитник Диана Ковачева по повод проблемите с Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК).

Реформата за ТЕЛК решенията трябва да е задълбочена и комплексна, но ако предложените два аспекта от тази реформа се случат бързо – това ще облекчи донякъде ситуацията и ще даде възможност да се обмислят следващите стъпки, посочи Ковачева. Предложените от нея промени в Закона за хората с увреждания предвиждат решенията на ТЕЛК да важат до издаването на нови, а при определянето на процента на неработоспособност, да се взема предвид не само водещото заболяване, а всички заболявания, които хората имат.

Имам стотици, дори хиляди жалби от хора с увреждания, които на практика заради бавната работа на ТЕЛК комисиите са ощетени. Поради различни причини ТЕЛК комисиите се сформират бавно. Средно шест месеца отнема изчакването да се явиш на комисия, за да те преосвидетелстват. А понякога става дума за 8 месеца и дори година. В този период хората остават без права – не получават инвалидни пенсии, не получават лекарствата, които са животоспасяващи, не получават асистентска подкрепа, изобщо са оставени на произвола на съдбата. Това ме накара да внеса в Народното събрание предложението за промени, обясни Диана Ковачева.

Тя допълни и че методиката на определяне на увреждането е несправедлива. Взема се предвид водещото заболяване, а това са хора, които имат множество заболявания и трябва комплексно да се гледа. Още октомври миналата година съм сезирала здравния министър с ясна препоръка методиката да се промени, каза омбудсманът.

По думите ѝ хората с увреждания протестират с основание, защото от години са жертва на една неслучила се реформа, която води до едно унизително съществуване за тези хора. Те са достатъчно ощетени от съдбата, за да бъдат подлагани и на това унижение, допълни Диана Ковачева.

Тя изрази удовлетворение от единодушието, с което народните представители приеха на първо четене промени в Закона за хората с увреждания и допълни, че има уверението, че през новата седмица промените ще бъдат приети и на второ четене.

На 11 януари с пълно единодушие и 184 гласа „за“ парламентът прие на първо четене законодателните изменения за хората с увреждания, свързани с проблемите с ТЕЛК и НЕЛК. Промените са внесени от народния представител Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народни представители. При представянето на законопроекта Сачева посочи, че от парламентарната група са припознали предлаганите от омбудсмана Диана Ковачева законодателни изменения.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy