ООН назначи нов координатор за транспорта на украинско зърно през Черно море

 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш назначи нов координатор на инициативата за транспортиране на украинско зърно от украински пристанища през Черно море, която е резултат на споразумение между ООН, Украйна, Русия и Турция, съобщи Франс прес.

 

Суданецът Амир Махмуд Абдула, който заемаше поста от август, бе заменен с кувейтеца Абдула Абдул Самад Дащи, пенсиониран адмирал. В последните години Дащи беше военно аташе на Кувейт в Белгия и представляваше страната си в НАТО.

 

Инициативата за износ на украински зърнени култури от украински пристанища през Черно море е резултат от споразумение, подписано на 22 юли, което позволи да бъде облекчена световната хранителна криза, предизвикана от войната в Украйна.

 

Споразумението бе удължено в средата на ноември за още четири месеца.

 

Според украинското министерство на земеделието 540 кораба са транспортирали общо 15 милиона тона зърно от юли досега от украински пристанища към дестинации в Азия, Африка и Европа.

 

В същото време Русия критикува неприлагането заради западните санкции срещу нея на второ споразумение с ООН, датиращо също от 22 юли, за износа на руски зърнени култури и торове.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy