ООН назначи нов координатор за транспорта на украинско зърно през Черно море

0

 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш назначи нов координатор на инициативата за транспортиране на украинско зърно от украински пристанища през Черно море, която е резултат на споразумение между ООН, Украйна, Русия и Турция, съобщи Франс прес.

 

Суданецът Амир Махмуд Абдула, който заемаше поста от август, бе заменен с кувейтеца Абдула Абдул Самад Дащи, пенсиониран адмирал. В последните години Дащи беше военно аташе на Кувейт в Белгия и представляваше страната си в НАТО.

 

Инициативата за износ на украински зърнени култури от украински пристанища през Черно море е резултат от споразумение, подписано на 22 юли, което позволи да бъде облекчена световната хранителна криза, предизвикана от войната в Украйна.

 

Споразумението бе удължено в средата на ноември за още четири месеца.

 

Според украинското министерство на земеделието 540 кораба са транспортирали общо 15 милиона тона зърно от юли досега от украински пристанища към дестинации в Азия, Африка и Европа.

 

В същото време Русия критикува неприлагането заради западните санкции срещу нея на второ споразумение с ООН, датиращо също от 22 юли, за износа на руски зърнени култури и торове.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy