Оператори искат достъп до 5G мрежите при „узаконяването“ им

Малки оператори предлагат казусът с обявения от Върховния административен съд (ВАС) за незаконен 5G търг да бъде решен като по издадените вече на трите големи телекоми лицензи се позволи достъп на малките компании за предлагане на виртуални мобилни услуги.

Това става ясно от изпратена в сряда позиция на „Мобилни алтернативни комуникации“ (МАК), по чиято жалба първо Административен съд София – област обяви, а преди дни ВАС потвърди, че Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е извършила административни нарушения при вземането на решението, че ще разреди радиочестотния спектър за 5G мрежи само на три ленти. Те бяха купени през пролетта на 2021 г. от А1, „Виваком“ и „Теленор“ (сега „Йетел“), които почит веднага пуснаха 5G услуги, но сега се оказва, че лицензите им са продадени незаконно и КРС сега трябва да реши как да върне процедурата преди търга за честотите. Регулаторът вече каза пред Mediapool, че анализира как да изпълни съдебното решение при отчитане на интересите на потребителите и ефективното ползване на спектъра.

Жалбата на МАК бе за това, че КРС не е извършила публично обществено обсъждане на намерението си да ограничи 5G лицензите, а само е имало писмена кореспонденция със заинтересованите. Освен трите телекома, никой друг не е проявил интерес към радиочестотния спектър, но останалите запитани са имали други предложения за разпределянето на 5G честотите. Сега от изявлението на МАК, чиито учредители с равни дялове са малките телекомуникационни компании „Нетера“, „Телекабел“, „Скат ТВ“, „Нет1“ (която обеч бе купена от „Виваком“) и „Телесим“, става ясно, че искането им е било при организирания търг за 5G честоти през 2021 г. лицензиантите да бъдат задължени да отворят мрежите си за алтернативни мобилни оператори.

Именно това би позволило на компаниите в МАК да реализират идеята си да станат виртуални мобилни оператори.

„Решението (на ВАС) е изключително важно. То показва, че държавата в лицето на съдебната власт държи процедурите за отдаване на ресурси – изключителна държавна собственост, да са издържани законно и да защитават интереса на българския потребител“, коментира в изявлението Невен Дилков, изпълнителен директор на „Нетера“.

„Допускането на конкуренция в мрежите на мобилните оператори чрез създаването на виртуални мобилни оператори ще доведе до по-ниски цени и по-качествени услуги не само на мобилните, но и на фиксираните телекомуникационни услуги и ще създаде нови перспективи за десетки малки и средни кабелни оператори в България“, смята основателят и изпълнителен директор на „Телекабел“ Ангел Василев.

„Вярваме, че при организирането на новата процедура за разпределянето на честотите за 5G и в контекста на растящи цени на услугите КРС ще защити интереса на потребителите и ще създаде реални условия за стартирането на алтернативни мобилни оператори и в България. Насърчаването на икономиката на споделянето ще доведе до благоприятно развитие на целия пазар – по-ниски цени за потребителите, по-ниски разходи за бизнеса (включително и за мобилните оператори), по-устойчива икономика на страната“, допълват от МАК АД.

В изявлението на дружеството се отбелязва, България исторически е била една от държавите с най-добър интернет в света благодарение на високата конкуренция на много телекомуникационни оператори, които развиха своите мрежи.

„През последните 10 години обаче, логичният процес на консолидация и навлизането на мобилните оператори на пазара на фиксираните услуги в дома, които включват интернет и телевизия, доведе до рязко намаляване на активните оператори, предоставящи услуги на пазара. В резултат България се срина в световните класации за качествен и евтин интернет. Единствените телеком услуги, които според отчетите на КРС показват сериозен ръст, са пакетните предложения с включени в тях мобилни услуги. Цените на тези услуги се повишават непрекъснато от 2 години насам, което допълнително утежнява ситуацията за българския потребител“, допълват още от МАК

Според компаниите в нея „за да се защити интересът на българският потребител, държавата и регулаторните органи трябва да насърчат конкуренцията на пазара, като създадат условия повече компании да предоставят мобилна услуга чрез познатите по цял свят виртуални мобилни оператори (т.нар. MVNO)“.

„България е единствената държава в Европа и почти в целия свят, в която MVNO не съществуват. У нас те не са забранени, но мобилните оператори отказват да ги пуснат в мрежата си“, коментират от „Мобилни алтернативни комуникации“.

Все още КРС не е обявила как ще изпълни съдебното решение.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy