Орбан срещу ЕК: Неприемливо е решението да не се финансират унгарски университети

Унгария определи като неприемливо решението на Европейската комисия да прекрати финансирането на някои унгарски университети, като заяви, че е изпълнила исканията на Европейския съюз за промяна, съобщи Ройтерс.

През декември ЕК заяви, че ще задържи всичките 22 милиарда евро от европейските кохезионни фондове, докато правителство в Будапеща не изпълни условията, свързани с независимостта на съдебната система, академичните свободи, правата на ЛГБТ общността и системата за предоставяне на убежища.

Средствата по европейската програма „Еразъм“ финансира престоя на хиляди студенти и преподаватели в чуждестранни университети. ЕК заяви, че Унгария не е променила практиката си да назначава близки до правителството политици в управителните съвети на 21 висши учебни заведения.

Решението на Комисията, което засяга институциите, управлявани от т. нар. „фондации за обществено доверие“, е необосновано, тъй като Унгария е изпълнила исканията на Брюксел за промяна, заяви Гергей Гуяш, началник на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан.

Ако преговорите с Брюксел не доведат до разрешаване на въпроса, Унгария сама ще финансира програмите „Еразъм“ за 2024 г., добави той.

Гуляш заяви, че като крайна мярка Будапеща е готова да отнесе случая до Европейския съд. „Това, което се случва по отношение на „Еразъм“ от страна на Комисията срещу Унгария, е неприемливо“, каза той.

„Бихме искали да намерим бързо решение“, отбеляза Гуяш и уточни, че министърът, отговарящ за европейските фондове, Тибор Наврачич, ще има разговори с ЕК през следващата седмица.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy