Основните работни заплати във ВМЗ – Сопот са вдигнати със 77 лева

Ново повишение на основните работните заплати със 77 лева във „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) в Сопот от 1 януари. Решението е на ръководството на държавното оръжейно предприятие, съобщиха от ВМЗ Сопот.

Повишението е резултат от увеличението на минималната работна заплата за страната, влязло в сила въз основа постановление на Министерския съвет.

Съгласно клаузите на колективния трудов договор, подписан между социалните партньори през 2022 г., считано от 1 януари тази година основната индивидуална работна заплата на работещите се увеличава със 77 лева.

Така минималната работна заплата във ВМЗ Сопот вече става 858 лв., а средната е около 2170 лв.

Това е поредно повишение на възнагражденията на около 3600 работещи в държавното оръжейно дружество.

От 1 декември 2022 г. след проведени разговори със социалните партньори, заплатите на служителите бяха повишени с 6.5 на сто върху индивидуалната работна заплата и допълнително по още 100 лева. Това бе третото увеличение на заплатите през миналата година в най-голямото държавно предприятие от военно-промишления комплекс в страната.

През декември всички работници и служители получиха бонус в размер на 200 лв., както и по една минимална работна заплата за дружеството от 781 лева.

От месец юли бяха увеличени и ваучерите за храна от 80 на 200 лева.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy