Отварянето на Китай след Covid-19 ще тласне търсенето на петрол до нов пик през 2023 г.

Отмяната на ковид ограниченията в Китай се очаква да засили световното търсене на петрол през 2023 г. до нови рекордни максимуми, прогнозира днес Международната агенция по енергията (МАЕ) в месечния си доклад за петролния пазар, предаде Ройтерс.

Две големи неизвестни величини доминират перспективите за петролния пазар през 2023 година: Русия и Китай, посочва организацията.

Доставките от Русия ще се забавят под пълния ефект от санкциите, докато Китай ще е двигател за близо половината от растежа в световното търсене на петрол, макар че формата и скоростта на отварянето на икономиката му остават несигурни, сочи доклада на МАЕ.

Слабата промишлена активност и мекото време допринесоха за намаляване на търсенето на черно злато с близо един милиона барела дневно в развитите страни от ОИСР през последното тримесечие на 2022 година.

Въпреки възможната, макар и мека, рецесия в Европа и Съединените щати, очакваното отваряне на китайската икономика вероятно ще доведе до възстановяване в търсенето на горива и в съседните азиатски икономики.

МАЕ повиши прогнозата си за растежа в търсенето на петрол в света през 2023 г. с 200 000 барела дневно до 1.9 милиона барела дневно и по този начин е възможно показателят да достигне рекордните 101.7 милиона барела дневно, допълва ТАСС.

Според агенцията най-голям принос за растежа ще има търсенето на авиационно гориво.

Очаква се световното предлагане на петрол същевременно да се забави до 1 милион барела дневно, като лидери в добива да бъдат САЩ.

МАЕ отбелязва също така, че световните запаси от петрол през ноември са се повишили със 79.1 милиона барела, достигайки най-високото си равнище от октомври 2021 година.

Междувременно петролът продължава да поскъпва заради оптимизма за възстановяване на китайското търсене.

Днес цените на петрола се повишиха, увеличавайки печалбите си от предишните сесии, тласкани нагоре от оптимизма, породен от смекчаването на строгите ковид правила в Китай.

Сортът „Брент“, който е референтен за европейския пазар, прибави 52 цента или 0.6 на сто достигайки 86.44 долара за барел след растежа с 1.7 на сто.

Американският лек суров петрол e нагоре с 55 цента или 0.7 на сто до 80.73 долара за барела след повишението с 0.4 на сто във вторник.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy