Отиде си дивата на италианското кино Джина Лолобриджида

Италианската актриса Джина Лолобриджида – една от най-големите звезди на европейското кино през 1950-те и 1960-те години и описвана често като „най-красивата жена в света“, почина на 95 години. Тя си е отишла в клиника в Рим, съобщи ившият й адвокат Джулиа Китани пред Ройтерс.

Кариерата е тръгва от киното, където си партнира със звезди като Хъмфри Богарт, Бърт Ланкъстър, Франк Синатра, Тони Къртис, Рок Хъдсън и Ерол Флин, минава през фотографията и стига до политиката.

Италианският културен министър Дженаро Санджулиано написа в Туитър: „Сбогом на дивата от сребърния екран, протагонист на повече от половина век от историята на италианското кино. Нейното очарование ще остане завинаги“.

Луиджина Лолобриджиса е родена на 4 юли 1927 г. Дъщеря на производител на мебели, Джина прекарва своите юношески години, укривайки се от бомбардировките. Започва ад учи скулптура в Римското академия на изящното изкуство, но е открита от най-голямото филмово студио в Европа „Чинечита“, наричано „Холивуд на Тибър“.

Лолоблиджида първо отказва предложението за първата си роля. Предложени й били 1000 италиански лири, но тя им казала, че цената й е милион, мислейки,че това ще ги откаже, но офертата й била приета.

През 1947 г. тя участва в конкурса за красота Мис Италия – състезание, което поставя началото на много забележителни кариери – и става трета. Две години по-късно се омъжва за словенския лекар Милко Скофич. Той прави рекламни снимки по бикини на новата си – и все още сравнително неизвестна – съпруга.

Лолобриджида е забелязана от Хауърд Хюз, който има контрол над голямо американско филмово студио и е известен с аферите си актриси като Марлене Дитрих, Рита Хейуърт и Ава Гарднър. 20-години по-възрастния от италианката Хюз я кани на екранен тест като съпругът й е елиминиран от пътуването в последния момент. Лолобриджида е чакана от бракоразводни адвокати на летището и засипана с предложения.

Следват поредица от срещи с Хюз, а актрисата го определя като много по-интересен от съпруга ми“. Преди да замине за Рим, Хюз й предлага седемгодишен договор, който прави наемането й от друго американско студио изключително скъпо, а тя го подписва, защото иска да се прибере у дома.

Джина работи във Франция и Италия – снима филми като „Своенравната съпруга“ и „Хляб, любов и мечти“.

Първата й англоезична лента – с Хъмфри Богарт във филма на Джон Хюстън „Победи дявола“ – е заснета на брега на Амалфи и е началото на поредица от главни роли заедно с най-бляскавите мъже в света.

В „Кръстосани мечове“ играе с Ерол Флин, в „Гърбушкото от Нотр Дам“ – с Антъни Куин. Влиза в ролята на манипулативна циркова артистка в „Трапец“ с Бърт Ланкастър и Тони Къртис. Тя не е харесвала Франк Синатра, с когото участва в „Никога толкова малко“ – военен романс, заснет в Мианмар и Тайланд. Според нея той не е имал никакво чувство за хумор.

През 1960 г. тя се мести в Канада, а кариерата й се забавя, макар и да продължава да работи със знаменити актьори като Рок Хъдсън, който става едни от любимите й екранни партньори.

Последният й голям филм е през 1972 г. – „Крал, кралица, рицар“. След това участва в няколко епизоди от американски сериали.

На 4 юли 2022 г., когато отпразнува 95-ия си рожден ден, Лолобриджида каза, че е решена да продължи арт проектите си, сред които и фотографията, с които се зае след епохата, в която бе смятана за секссимвол.

Наричана „Bersagliera“ на италианското кино – прозвище, което й остана след изиграването на едноименната роля, Лолобриджида каза: „Рожденият ми ден е прекрасен крайъгълен камък, но аз продължавам да работя“.

Богинята на киното, обявена за „Най-красивата жена в света“ след едноименния филм с Виторио Гасман от 1955 г., добави: „Може би звучи странно, но аз все още работя постоянно, чувствам, че има много неща, които мога да кажа, и се надявам да имам време, за да изпълня целите, които съм набелязала“.

Говорейки пред торта с форма на сърце, украсена с ягоди, Лолобриджида допълни: „Чувствам се много обичана и развълнувана, защото има много хора, които искат да отбележат рождения ми ден“.

По повод рождения й ден гилдията на италианските киносценаристи я награди със „Сребърна лента“ за професионални постижения, отбелязвайки, че това отличие се връчва в Рим от 1946 г. – годината, в която е започнала кариерата на актрисата.

Последната публична поява ма Лолобриджида беше на 21 ноември 2022 г., когато избухна в сълзи по време на неделното шоу, излъчвано по една от италианските телевизии. Поводът беше дългата съдебна битка, която изправи актрисата срещу сина й и внука й, заради това, че включи бившия си асистент в завещанието си.

През октомври Върховният касационен съд потвърди, че Лолобриджида се нужда е от попечител, който да възпрепятства незаконното облагодетелстване от състоянието й.

Синът на Джина Лолобриджида – Милко Скофич, чиято връзка с майка му винаги е била трудна, се обърна към съда с искане за попечителство, за да защити собствеността й.

Според решението на магистратите актрисата не е била умствено безпомощна, но медицинската експертиза я е определила като уязвима по отношение на коректна преценка на действителността. Това означава, че заинтересовани хора биха могли да се възползват от нея.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy