Открива се LNG терминал в Германия край неработещия „Северен поток“

Френската група „ТоталЕнержи“ (TotalEnergies) обяви, че пуска в експлоатация терминала си за внос на втечнен природен газ в Североизточна Германия, ден преди официалното му откриване в събота от канцлера Олаф Шолц, предаде Франс прес.

Съоръжението се намира в пристанището Лубмин на Балтийско море, което е крайната точка на газопровода „Северен поток“, който внасяше руски газ в Европа допреди аварията през септември.

„ТоталЕнержи“ ще снабдява терминала, който се експлоатира от „Дойче РеГас“ (Deutsche ReGas) и се превръща в „един от основните доставчици на втечнен природен газ в Германия“, според комюникето на френската компания.

Сред резервиралите капацитет на плаващата платформа е и базираната в Швейцария МЕТ Груп, която има свое дружество в България и е сред големите търговци в Балканския регион.

Проектът в Лубмин е вторият терминал за втечнен природен газ, който заработва в Германия след откриването в средата на декември на този във Вилхелмсхафен в присъствието на Олаф Шолц и министрите на икономиката и финансите – Роберт Хабек и Кристина Линднер.

Още четири плаващи терминала ще бъдат инсталирани през годината, благодарение на деблокираните от Берлин милиарди евро. Проектът на „ТоталЕнержи“ към момента е единственият изцяло частен и има капацитет за регазификация на 5 милиарда кубични метра годишно, с което ще покрие 5 на сто от търсенето на страната, според групата.

Първите кубични метри, пуснати по мрежата, са доставени от Египет през декември. Терминалът може да приема един танкер седмично.

За разлика от други европейски страни Германия не разполага с никакъв терминал на територията си, предпочитайки по-евтиния ресурс от руските газопроводи, от които е зависима за 55 на сто от вноса си.

Всичко обаче се промени с войната в Украйна и края на доставките от „Газпром“. Оттогава вносът на втечнен природен газ за Германия през белгийските, нидерландските и френските пристанища нарасна.

Тези нови инсталации в Германия, с които трябва да се избегнат прекомерните разходи, ще осигурят една трета от нуждите от газ на страната и така поне за момента ще се избегнат сценариите за сериозен недостиг, за които се говори от няколко месеца.

Вносът на втечнен природен газ в Европа се е увеличил с 60 на сто през 2022 година спрямо 2021 година, до 155 милиарда кубични метра, според мозъчния тръст Институт за енергийна икономика и финансови анализи (IEEFA).

По-голямата част от вноса на втечнен природен газ миналата година, е бил от САЩ (+143 на сто спрямо 2021 година), от Катар (+23 на сто), но и от Русия (+12 на сто).

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy