Откриха чешма в София в памет на Милен Цветков

0

В памет на Милен Цветков беше открита чешма в София. Тя се намира близо до мястото, където журналистът загуби живота си преди три години.

Средствата за чешмата са събрани изцяло от дарители, а остатъкът от събраната сума ще остане за децата на Милен Цветков. Идеята за изграждането ѝ е на журналистите Люба Ризова, Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Георги Тошев и колеги на Милен Цветков.

Снимка: БГНЕС

„Милен беше журналист, който обичаше професията си и беше свободолюбив“, каза Шикерова пред БГНЕС.

„Водата носи много позитивно усещане и емоции, с чистотата, с която я свързваме. И аз наистина се радвам, че вместо паметник, беше решено да се сложи чешма“, добави тя.

Депутатът Манол Пейков е помогнал за събирането на средствата. По думите му за 48 часа през социалните мрежи са били събрани дарения на стойност малко над 15 хил. лв., а чешмата е струвала около 10 хил. лева.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmanol.peykov%2Fvideos%2F1033522117841532%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Милен Цветков беше светла фигура, човек, който търсеше смисъла, а такива хора трябва да се помнят, каза Пейков, цитиран от БТА.

Журналистът загина на 19 април 2020 година на 53 години в тежка автомобилна катастрофа на кръстовището на бул. „Хенрик Ибсен“ и бул. „Черни връх“ в София. Катастрофата беше причинена от 22-годишния Кристиан Николов, който шофирал под въздействието на наркотици. Автомобилът му се блъсна в колата на Милен Цветков, който е чакал на червен светофар.

Съдебната експертиза показа липса на спирачен път, а Николов е карал с близо 100 км/ч при ограничение 50 км/ч.

През юли Върховният касационен съд окончателно определи 9-годишната ефективна присъда на Кристиан Николов за катастрофата. Според решението на съда престъплението е извършено при евентуален умисъл.

Снимка: БГНЕС

Цветков бе едно от емблематичните лица на българския тв екран. С остри и неудобни въпроси, както и с шеговити ситуации в ефир, най-популярното му предаване „Часът на Милен Цветков“ бе едно от най-гледаните и запомнящите се.

Кариерата му преминава между БНТ и Нова Телевизия, където многократно се връща.
Започва като репортер на предаването „Ку-ку“. По-късно става водещ на „По света и у нас“. През 1995 г. напуска националната телевизия, за да се завърне обратно през 1997 г. в предаването „Отзвук“. Няколко месеца по-късно отново е водещ на „По света и у нас“.

През 2000 г. става водещ на предаването „Здравей, България“. През 2003 г. е свален от екран, но след това става водещ на „60 минути с Милен Цветков“, за кратко води и новините в „Календар“. През 2005 г. стартира ново предаване „Часът на Милен Цветков“, което продължава до 2009 г. През януари 2010 г. е освободен и като водещ на „Здравей, България“, където работи известно време, и напуска Нова телевизия за пореден път. Създава сайта zanachalo.com.

Завръща се в БНТ през есента на 2010 г. където води предаването „Екип 5“, но проектът не продължава дълго. През март 2011 г. на екран е върнато предаването му „Часът на Милен Цветков“ в Нова тв. През август 2014 г. шоуто се мести от следобедния пояс късно вечерта.

Четири години по-късно предаването отново е свалено от ефир и Цветков напуска телевизията. В края на последния сезон на „Часът на Милен Цветков“ телевизията реши да не излъчва предаване, в което трябваше да се обсъжда фалшивата новина за гръцкия остров на премиера Бойко Борисов. Същата вечер телевизията пусна запис на старо предаване, след което от медията отрекоха това да е форма на цензура.

Малко преди Цветков да загине, той и Генка Шикерова станаха водещи на предаването „Алтернативата“ по ТВ1, което по-късно промени името си на „Въпросите“. След смъртта на Цветков предаването продължи да съществува с разширен екип, но в края на юли тази година водещите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Лили Маринкова, Емилия Милчева, Светла Петрова и продуцентът Люба Ризова обявиха, че „Въпросите“ излиза в дълга ваканция в търсене на финансиране.  

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy