Отнетият лиценз на „Делта гард“ ще стигне до Конституционния съд

Делото за отнетия лиценз на охранителната фирма „Делта гард“ е спряно във Върховния административен съд (ВАС), който трябваше да се произнесе дали има нарушения в това решение на МВР. Съдиите Даниела Мавродиева, Калина Арнаудова и Весела Андонова обаче са решили, че нормата от Закона за частната охранителна дейност може и да противоречи на конституцията. Затова те сезират Конституционния съд (КС) и решението по казуса се отлага до произнасяне.

От Каратиста до Конституцията

Лицензът на „Делта гард“ бе отнет от МВР през миналата есен, когато начело на силовото ведомство бе Бойко Рашков. Решението бе взето от шефа на националната полиция, а аргументът беше, че срещу един от съдружниците – Димитър Спасов-Каратиста – има висящо дело в прокуратурата в Бургас.

Според Закона за частната охранителна дейност обвиняем не може да бъде част от управата на такава фирма. След това Стоянов напусна компанията, а решението на МВР бе обжалвано. На първа инстанция съдът го потвърди. Сега обаче ВАС замразява делото.

„Разпоредбите, въз основа на които са отнети лицензите регламентират значими правни последици, касаещи свободната стопанска инициатива. Те не предвиждат временно ограничение, а необратимо отнемане на лиценз, предпоставка за което е единствено привличането като обвиняем на дадено лице. Само въз основа на привличането като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер на собственик на дружеството, върху което обстоятелство той не може да влияе и без яснота какъв ще е изходът от наказателното производство, упражняването на правата на тези лица не може да бъде конституционосъобразно ограничавано“, пише в решението.

Досега тази тема не е повдигана. Последните промени в закона са от лятото на 2020 г.

Междувременно Стоянов бе привикан за разпит в ГДБОП. Сегашният вътрешен министър Иван Демерджиев, който тогава бе правосъден, обяви, че е бил заплашван от него от Стоянов с главния прокурор Иван Гешев. В отговор бизнесменът се закани, че Демерджиев ще има много проблеми.

Прокуратурата пък не дава никаква информация за разследването срещу Стоянов. Проверка на Mediapool отпреди два месеца показа, че то е прекратено, но държавното обвинение не коментира темата.

И Осемте джуджета

Лицензът на „Делта гард“ бе отнет след сигнал на организацията „Антикорупционен фонд“, автор на разследването „Осемте джуджета“. В него бизнесменът Илия Златанов разказа за опит фабриките му за асансьори да бъдат отнети чрез натиск от закритата вече специализирана прокуратура и бившия следовател Петьо Петров. Едно от предприятията на Златанов се охраняваше от „Делта гард“.

Служителите на фирмата не допускаха никого. След серия съдебни дела те все пак напуснаха, а адвокатите на Златанов обявиха, че в предприятията е оставен погром.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy