Отчайваща година за спестителите: от 0% лихва в банките до 20% загуба от акции

Изпращаме 2022 като година, изпълнена с предизвикателства пред управлението на личния бюджет и натрупаните спестявания. Същевременно, случилото се през годината ни даде възможност да научим ценни уроци, които могат да ни помогнат да вземаме по-добри финансови решения в бъдеще.

Със сигурност централна тема за 2022 г. е високата инфлация. За България тя достигна почти 20% на годишна база, а за някои хранителни продукти увеличението на цените беше над 50%. Такова сериозно поскъпване означава само едно – ако доходите ни не са се увеличили съразмерно, не можем да си позволим същото потребление и трябва да купуваме по-малко или по-евтини продукти. За хората с добри доходи пък по-високите цени автоматично намаляват възможността да се заделят средства със същите темпове. Вече заделените средства пък биват драстично обезценени и това определено започна да тревожите българите.

И сега нека погледнем какво се случи с различните инвестиционни алтернативи, които трябваше да ни предпазят от инфлация.

От началото на годината американските акции (индексът S&P 500) са отбелязали спад от близо 20%. Инвеститорите в европейски акции също изпращат негативна година като индексът на най-големите немски компании (DAX) е спаднал с над 12%, а компаниите на лондонската борса (индексът FTSE 100) към днешна дата се борят да изпратят нулева година. Индексът проследяващ развиващите се пазари (MSCI Emerging Markets Index) сред които Китай, Индия, Индонезия, Мексико, Бразилия и др. се съревновава с американските компании – над 19% спад от началото на годината.

Златото, за което често се отбелязва, че следва да е добро убежище за парите ни в кризисни времена, също е на отрицателна територия – спад от 1% от началото на годината.

В крипто индустрията така наричаното дигитално злато биткойн отбеляза огромен спад от над 60% от началото на годината. Така биткойн остава по-скоро високорисков и спекулативен актив, на който трудно можем да разчитаме в турбулентни времена.

Междувременно, лихвите по банковите кредити останаха на исторически ниски нива и традиционните за българите инвестиции в недвижимо имущество останаха предпочитана опция. Все по-често обаче се обсъжда охлаждане на пазара и потенциален спад на цените на имотите през 2023 г. Комбинацията от такива настроения с вече започналото повишаване на лихвите по кредити може би ще накара не малко потенциални инвеститори да преосмислят покупката на имот през 2023 г. Съответно, ще бъде интересно дали хората, закупили имот през 2022 г. с цел защита от инфлацията, ще могат да реализират положителна доходност от инвестицията си, ако искат да използват вложените средства в близките няколко години.

Банковите депозити отдавна не са атрактивна опция. Лихвите по депозити са изключително ниски, макар вече да се срещат предложения с доходност над нулева. Разликата с нивото на инфлация обаче остава огромна.

Всичко гореописано може да отчая спестителите, които сякаш нямат верен ход. Особено вземайки предвид и продължаващата геополитическа несигурност заради войната в Украйна, както и очакванията за рецесия през 2023 г., причинена от рязкото повишаване на лихвите от страна на централните банки, което започна през 2022 г. като основна мярка срещу високата инфлация.

И тук идва моментът да вземем ценните уроци, които 2022 г. ни даде. В човешката природа са заложени много предразсъдъци, които и тази година намериха своето проявление.

Една от често срещаните грешки при индивидуалните инвеститори е, че отдаваме много по-голяма тежест на скоро случили се събития и считаме, че те ще се повторят или са с огромно значение и за бъдещето (т. нар. recency bias). Така много от активите, които доскоро са имали висока доходност, са считани за най-добрите алтернативи. Вече стана въпрос за биткойн, но тук можем да добавим и изключително добре представящите се до края на 2021 г. акции на популярни компании като Tesla, Meta (Facebook), Amazon, Alphabet (Google). С най-малък спад през 2022 г. е последната – близо 40%, а с най-голям е Meta – над 60%. Изводът – ако възнамеряваме да инвестираме в нещо само защото напоследък то носи висока доходност, вероятно вече сме закъснели и рискуваме да реализираме сериозни загуби.

Друг важен извод следва да бъде, че инвестиции без ясен времеви хоризонт и без ясна нагласа за бъдещо предназначение на спестените средства често се оказват с лош изход. Особено болезнена се оказа 2022 г. за спестители, които са решили да инвестират парите си с единствена цел да избягат от нулевите лихви в банките. Правейки на пръв поглед логична стъпка, от нулева възвращаемост те вероятно са се оказали с инвестиция в активи с отрицателна такава. Сега пред тези инвеститори стои сериозната дилема дали да продадат активите си на загуба, или да чакат до възстановяване на стойността поне до нулеви нива.

За по-опитните инвеститори спадове като тези през 2022 г. може би не са голяма изненада. Макар и никой да не може да ги предвиди предварително, хората с опит са наясно, че всеки актив има периоди с добро и периоди с лошо представяне. Не съществуват алтернативи, които да имат единствено положителна доходност. Ако съществуваха, всички щяха да инвестират само в тях.

Основно правило за печелившо инвестиране е, че подготовката за кризисни времена се случва предварително, а не постфактум. Всеки инвеститор следва добре да проучи миксът от инструменти, които смята да включи в инвестиционния си портфейл, за да бъде наясно какво може да очаква както в добри, така и в лоши времена. Както споменахме по-горе, исторически всеки актив е имал сериозни спадове и ако не сме готови да изтърпим бъдещи такива, може би инструментът не е подходящ за нас, защото рано или късно те ще се случат. Същият актив вероятно е имал и периоди със страхотно представяне – доходност от над 20% или дори 30% на годишна база. За да се възползваме от последните обаче, ние трябва да сме подготвени и за трудните моменти.

Ако използваме уроците от 2022 г. като повод да структурираме добре своята дългосрочна инвестиционна стратегия, то с голяма степен на вероятност ще постигнем добри резултати. Ще успеем да защитим спестяванията си от инфлация, а защо не и да имаме доходност над инфлационните нива. Добре диверсифицирани инвестиционни портфейли побеждават инфлацията в дългосрочен план. Важно е обаче да анализираме добре дали имаме такъв портфейл или емоционално сме вложили парите си в някоя „гореща“ възможност, която ни е била предложена.

И все пак трябва да сме наясно, че ние не можем да влияем на икономическата обстановка. Бъдещото представяне на различните активи е извън нашия контрол. Най-важно за нас следва да бъде не преследването на висока доходност, а управлението на личните финанси по начин, който да позволи финансиране на всички най-важни бъдещи житейски цели. Последното изисква комбинация от решения, които трябва да вземаме след внимателен анализ – колко да харчим и колко да спестяваме, колко да запазим като буфер в банка, колко да инвестираме, в какви инструменти. Фокусът върху важните ни приоритети за сметка на сляпото търсене на бързи резултати значително повишава шансовете ни, защото без ясен план парите ни са изложени на множество рискове. 

*Заглавието е на редакцията. Източник: Moitepari.bg

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy