От болница на властта до болница за народа: „Лозенец“ стана на 75 години

0

Бившата правителствена болница „Лозенец“ отпразнува 75-годишнината си с поредица от събития и беше уважена от служебния премиер Гълъб Донев и удостоена с почетния знак на президента Румен Радев.

Болницата е създадена през април 1948 г., по подобие на практиката в бившите социалистически страни, като Правителствена поликлиника със задачата да осигурява здравно и профилактично обслужване на служителите във висшите държавни и правителствени институции. Лечебното заведение по онова време се е намирало на ул. „Бъкстон“ 6 в София.

„През годините болницата от специализирана структура, която обслужва тесен кръг от хора, се превръща във високоспециализирано болнично заведение, което е отворило врати за всички български граждани“, каза директорът на университетска болница „Лозенец“ д-р Христо Стянов. По думите му ключовото през всичките тези години е „изключителното отношение към пациентите и приемствеността между поколенията, които са се превърнали в традиция“.

Той посочи, че в момента болница „Лозенец“ е едно от най-модерните и технологични лечебни заведение в България.

На церемонията по отбелязването на 75-годишнината присъстваха служебният премиер Гълъб Донев, заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова, ръководители на държавни институции, директори на болници, представители на академичната общност и медицинската общност.

Празникът започна с тържествено честване в аулата на лечебното заведение.
По-късно бе открита фотоизложбата „Университетска болница „Лозенец“ – преди и сега“ във фоайето на партерния етаж. Тя разкрива кадри от живота на лекарите в миналото и каква е болницата днес.

Направена бе и първа копка на параклис, който ще носи името „Вяра, Надежда и Любов“.
За всяка една година от съществуваването на лечебното заведение в парка на болницата ще бъдат засадени 75 дръвчета.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FLozenetzHospital%2Fvideos%2F606384984697151%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

„Без здравеопазване не може да има нормална държава. Не може да има здрави и усмихнати деца, на чиито успехи в училище да се радваме. Няма как икономиката ни да върви към прогрес. Няма как да имаме проспериращо и благоденстващо общество“, каза в приветствието си служебният премиер Гълъб Донев.

По думите му „със своята пълна отдаденост на най-хуманната професия, с постоянното надграждане на компетентностите и модернизация на инфраструктурата, през изминалите 75 години медицинските специалисти на болницата превърнаха „Лозенец“ в едно от най-важните и съвременни лечебни заведения у нас“.

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/rB1y96zHR50″ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share“ allowfullscreen></iframe>

Донев допълни, че модерното здравеопазване включва бърза и адекватна медицинска помощ както по земя, така и по въздух. Затова и петима лекари от екипа на болница „Лозенец“ се включват в обученията по системата HEMS.

От 2003 г. болницата е учебно-клинична база към новооткрития Медицински факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с дипломирани над 700 лекари и завършили 160 чуждестранни граждани.

По време на церемонията министър-председателят награди за висок професионализъм с плакет заместник-директора по медицинската част на болницата д-р Светлин Сталянов, декана на Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и началник на Клиниката по акушерство и гинекология в „Лозенец“ доц. д-р Дорина Асенова и зам.-декана на Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и началник на Клиниката по педиатрия в болницата доц. д-р Йорданка Узунова. 

Премиерът участва също в първата копка за изграждането на параклиса „Вяра, Надежда, Любов“ в двора на болницата и посади първото от определените 75 дръвчета за годишнината на „Лозенец“.

Въпреки ласкавите думи на гостите и приветствията, болницата в последните години се бори с тежки репутационни щети от поредица скандали, включващи фалшиви хоспитализации, незаконни трансплантации, дългове заради мегаскъпи ремонти с държавна помощ, която в последствие беше прекратена, както и недостатъчни приходи от НЗОК.
 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy