От началото на войната в Украйна около 200 000 руснаци са се преместили в Сърбия

Десетки руснаци се събраха неотдавна на централен площад в сръбската столица Белград, за да осъдят войната на руския президент Владимир Путин в Украйна. Те издигаха снимки на политически затворници от родината си.

От другата страна на площада билборд рекламира руското пропагандно издание RT, което стартира онлайн портал за новини в страната, но е забранено другаде в Европа. Героични портрети на Путин украсяват сувенирни тениски и чаши за кафе или са изрисувани по градските стени. Тези противоречиви образи отразяват сложните и деликатни отношения в наши дни между Русия и Сърбия, коментира Асошиейтед прес.

Сърбия е най-близкият съюзник на Москва в Европа, двете страни имат исторически, религиозни и културни връзки. Русия подкрепя претенциите на Сърбия за нейната бивша област Косово, която обяви независимост през 2008 г. с подкрепата на Запада. А Сърбия отказва да наложи санкции на Москва заради нахлуването в Украйна. В същото време Сърбия заявява, че иска да се присъедини към Европейския съюз.

Хиляди руснаци пристигнаха в Сърбия през изминалата година, като много от тях търсят нов живот в братската страна, свободна от потисничеството на Кремъл.

От началото на войната срещу Украйна около двеста хиляди руснаци са избягали да живеят в Сърбия. Те организират протестни акции срещу Путин, откриват нови фирми и вдигат нивата на наемите в Белград, съобщават световните медии.

Принципно правителството в Белград осъди агресията на Русия в Украйна, но Сърбия не подкрепя санкциите срещу режима в Москва, макар напоследък президентът Александър Вучич да дава сигнали, че все пак страната му може да се присъедини към санкциите. Славянският език и общата православна вяра са база за близостта на голяма част от сръбското общество с Русия, а и далеч не само крайната десница в балканската държава подкрепя неприкрито войната на Путин, отбелязва ДПА.

От началото на войната срещу Украйна десетки хиляди руснаци са открили свои сметки в сръбски банки. А Сръбската търговско-промишлена палата е регистрирала над хиляда нови фирми, чиито собственици са руски граждани. Повечето от тях са в IT-сектора. Много руснаци избират Сърбия, защото е от малкото страни, които пускат руски граждани без виза. Наред обаче с широко разпространената русофилия, в Сърбия има и много хора, които изпитват дълбоко отвращение към всичко, свързано с бившия Съветски съюз, отбелязва ДПА.

Освен това много сърби виждат, че преселниците от Русия влияят на цените на жилищния пазар. „Ще окупират ли руснаците Белград“, попита булевардното издание „Блиц“ през пролетта на миналата година. В публикацията се казваше, че руснаците купуват жилища и вили, без да се интересуват много от цената. А според брокери на недвижими имоти, наемите в сръбската столица вече са двойно по-високи, отколкото преди началото на войната в Украйна. Цените на наемите на офиси също се повишиха значително.

Сръбската национална авиокомпания Air Serbia продължава да лети до Русия и след началото на руската инвазия в Украйна. Представители на ЕС и Украйна отправят критики по този повод и вече неведнъж призоваха Белград да затвори небето си за руски самолети и да отмени полетите до Русия. Сърбия е една от малкото страни, предлагащи транзитни въздушни връзки на руснаците.

„Тук, в Белград, не ни възприемат враждебно, а това означава много“, каза Анастасия Демидова, цитирана от АП, която е пристигнала в балканската страна от Москва преди три месеца. „Говорих с много сърби тук и с други чужденци. Когато ме питат „какво правиш тук“, аз казвам: „Ние сме против Путин и за демократична Русия и очевидно сме против войната в Украйна“, заяви тя пред Асошиейтед прес. Други казват, че са избягали, за да избегнат мобилизация в армията или защото западните санкции са навредили на бизнеса им или са им отнели работните места. В резултат на това можете да чуете руски да се говори навсякъде в Белград, град с около два милиона жители.

Изникнаха руски ресторанти и барове. Частните руски предприятия се множат като гъби, особено в ИТ сектора. Това напомня на някои тук за вълната от руснаци, бягащи от болшевишката революция през 1917 г., а много от онези, които остават в Сърбия, оставят своя отпечатък върху нейната култура и изкуство, посочва АП.

Тези съвременни руснаци обаче поддържат връзки с родината си, включително финансови връзки, посочва историкът Алексей Тимофеев. За разлика от своите предшественици, каза той, те не могат да продължат на Запад заради санкциите и все още се нуждаят от визи, за да пътуват до по-богатите страни в Европа. „Те не са избрали тази страна, а са дошли тук, защото тя е единствената, която ги иска“, добави Тимофеев.

Новодошлите казват, че все още усещат силното влияние на Москва, особено що се отнася до одобрението на сърбите за Путин, чрез медии като RT.

Западни служители засилиха напоследък натиска върху президента Вучич да направи решителен завой от Москва, ако Сърбия иска да се присъедини към ЕС. Те се опасяват, че Русия може да предизвика проблеми на Балканите чрез свои подставени лица, за да отклони част от международното внимание от Украйна.

Неотдавна руската частна военна група Вагнер пусна реклами в канала на сръбски език на RT, набирайки сърби да се бият в Украйна. За сърбите е незаконно да участват в конфликти извън страната, въпреки че около дузина се присъединиха към подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна през 2014 г. Притежаваната от свързания с Путин олигарх Евгений Пригожин, групата Вагнер пое активна роля в Украйна и също така изпрати свои наемници в няколко африкански страни. Миналия месец съветникът в Държавния департамент на САЩ Дерек Шоле проведе разговори с президента Александър Вучич, за да изрази загриженост относно дейностите на Вагнер в Сърбия, отбелязва АП.

По БТА

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy