От 1 януари билетът в софийския градски транспорт ще е за време

От 1 януари 2023 г. най-накрая влиза в сила новата тарифа за превози в Столичния градски транспорт. Въвеждат се билети за 30 и 60 минути пътуване, които позволяват неограничен брой прекачвания. Билетът за половин час ще струва 1.60 лв., а този за един час – 2.20 лева.

Хартиени билети ще се продават само от водачите в автобусите, тролеите и трамваите, както и на касите на метрото. Те обаче ще важат само за конкретното превозно средство и няма да позволяват прекачване. Билетът от шофьорите в наземния транспорт ще струва 2 лева, а този за метрото – 1.60 лева. Идеята е хартиените билети да се ползват по изключение.

„Вместо три пъти да купувате билет за 1.60 лв., ползвайки метро, автобус и тролейбус например, с билета за 30 или 60 минути можете да сменяте превозни средства неограничено“, каза във вторник председателят на общинския съвет Георги Георгиев. Като всяка новост, сигурно в началото ще има притеснения, но съм убеден, че ЦГМ ще си свърши добре работата, посочи той.

Билетите за време

Билетите за време може да се купуват по три начина. Единият е чрез банкова карта, която се валидира на сините устройства в превозните средства или при вход в метрото. Другият вариант е да се зареди пластмасова карта Sofia City Card, купена от някой от пунктовете на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) срещу еднократната сума от 3 лева. Тя може да се зареди за определен брой билети на пунктовете или през уеб портала на ЦГМ, както и на касите в метрото. По същия начин се купува и зарежда картата Ultralight, която струва 0.80 лева. Тя е хартиена и с чип и може да се зарежда по същия начин. Разликата между двете карти освен материала, от който са направени, е, че на по-скъпата пластика може да се зареди и абонаментна карта за градски транспорт, а не само краткосрочен превозен документ.

Изискване към пътниците е да валидират картите си (банкови или тези, издадени от ЦГМ), при всяко качване в ново превозно средство. Освен това е важно последното прекачване да е направено преди изтичането на срока на билета, а пътуването с това превозно средство може да продължи и след това.

Дневна, тридневна и седмична карта

От 01 януари 2023 г. ЦГМ ще предлага и 24-часова и 72-часова карта. Те позволяват неограничен брой пътувания с всички видове транспорт (без зелен транспорт при поискване) в рамките на 24 и на 72 часа. Срокът на картите започва да тече от момента на покупката. Може да се вземат и за бъдеща дата, като тогава срокът започва да тече от 00:00 ч. на избраната дата и важи до 23:59 ч. на същата за 24-часовата карта и до 23:59 ч. на третия ден от активацията за 72-часовата.

Цената на дневната карта е 6 лева, на тридневната – 15 лева, и двете се зареждат в Sofia City Card или в картата Ultralight.

Седмична карта с 2 безплатни дни

Хората, които пътуват всеки делничен ден, плащат с банкова карта и купуват повече от два билета за 30 минути, получават бонус – безплатно пътуване в събота и неделя. В този случай се плащат по 4 лева на ден и така седмичната карта излиза 20 лева.

Задължително чекиране на картите

От 1 януари пътниците и с абонаментни карти за месец или година ще трябва да ги чекират при всяко качване в градския транспорт. В противен случай може да бъдат глобени с 3 лева, ако мине контрола. Идеята на това упражнение е да се събират данни за пътниците по отделните линии, което да позволи на общината евентуално да ги оптимизира.

Отпадат някои карти

От 1 януари 2023 г. отпадат някои от предлаганите досега абонаменти. Това са:

– тридневна карта за всички линии;
– месечна за една линия наземен транспорт;
– месечна – за метро;
– месечна – метро „плюс“ – за метро и една линия наземен транспорт; 
– тримесечна – за всички линии;
– шестмесечна – за всички линии.

Заредените абонаменти могат да се ползват до крайния срок, за който са издадени, но не по-късно от 31 март 2023 година.

Промяна ще има и в превозните документи за метрото, като от 1 януари 2023 г. се спират от продажба електронните карти, заредени за 10 еднократни пътувания с метро на цена 12 лева. Пътниците, които са заредили своите карти преди тази дата, ще могат да използват закупените билети до 31 март 2022 година.

До края на март ще могат да се използват и хартиените билети, купени преди 1 януари 2023 г. След това те и перфораторите отиват в историята.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy