Офертата за осем медицински хеликоптера е 160 милиона лева

Министерство на здравеопазването е получило окончателна оферта за доставка на 6 плюс 2 медицински хеликоптера на стойност 160.5 млн. лв., съобщи “Сега”. Предложението е направено от италианска фирма Leonardo, която e единствената фирма, подала оферта преди няколко месеца при първия конкурс.

Първоначално здравното министерство прекрати процедурата, но после реши да започне пряко договаряне с италианската компания.

Цената надхвърля прогнозната стойност по поръчката, за която има финансирана с европейски пари. Надвишението ще бъде финансирано от националния бюджет. Първият хеликоптер трябва да бъде доставен до 1 декември, 2023 г. Това става ясно от отворената в края на тази седмица оферта на фирмата.

От разбивката става ясно, че компанията леко е намалила единичната цена на 1 хеликоптер. При първата процедура, която се провали заради надвишаване на прогнозната цена, компанията предложи 19 804 723 за един хеликоптер, сега офертата е намалена на 19 617 717 лв.

Наземното оборудване се предлага на същата цена като първоначалната оферта – 3 535 618 лв.

Европейският ресурсе 135,6 млн. лв. без ДДС, които се осигуряват отевропейската оперативна програма „Региони в растеж“ и Националния план за възстановяване и устойчивост

Ако министерство на здравеопазването подпише успешно договор с компанията, първият медицински хеликоптер трябва да е доставен до 1 декември, 2023 г. Наземното оборудване трябва да е налице до 1 септември. Останалите хеликоптери ще се доставят в периода 2024-2026 – по два на година. 

В момента България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери, необходими при ситуации, изискващи бърз транспорт на пострадали и медицински екипи от и до трудно достъпни районни или медицински доставки на кръв, органи, лекарства и т.н. В момента за тези цели се ползват военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени специално за медицински цели.

В последния месец зачестилите инциденти в планината и необходимостта от спешен авиотранспорт на пациенти отново постави във фокуса на общественото внимание зациклилия проект за HEMS.

След като през миналата година бяха създадени очаквания, че най-после започва да се работи сериозно по изграждането на HEMS, неуспехите около поръчките в МЗ и „България хели мед сървиз“ генерираха обществено недоволство и критики. Темата се експлоатира и на политическия терен, където ГЕРБ, „Продължаваме Промяната“ и служебното правителство си прехвърлят взаимно вината за неуспехите.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy