Официално: Новото разпределение на депутатските мандати (списък)

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви как се променя разпределението на депутатските мандати от отделните избирателни райони за предстоящите на 2 април предсрочни парламентарни избори.

Вече официално е ясно, че 6 от общо 31-те избирателни района ще имат с мандат по-малко спрямо досега, а в други четири района те ще са повече от преди, както показваха и предварителните изчисления на Mediapool. 

По-малко депутати ще има от районите Добрич (от 6 на 5), Ловеч (от 5 на 4), Монтана (от 5 на 4), Пазарджик (от 9 на 8), Плевен (от 9 на 8) и Русе (от 8 на 7).

Три района пък получават с депутат повече – Варна (от 15 на 16), Пловдив-град (от 11 на 12) и 24 МИР София (от 12 на 13). Досегашният най- голям избирателен район – 23 МИР София, увеличава още повече тежестта си и вече вместо 16 депутати ще излъчва 19 народни представители.

От ЦИК подчертават, че при новото разпределение на мандатите е спазено законовото изискването броят на мандатите във всеки изборен район да е не по-малък от 4.

До разместванията при депутатските мандати се стига заради официалното обявяване на резултатите от проведеното през 2021 г. преброяване на населението в България, което показа как се е променило разпределението на жителите в страната.

Това, че ЦИК обяви промените при депутатските мандати толкова бързо след официалното насрочване на изборите не е изненада. Още преди седмица председателят на изобретателната комисия Камелия Нейкова обяви, че решението ще бъде обявено веднага след като президентът официално издаде указа за разпускането на 48-ото Народно събрание, което стана днес.

Ето какво е новото официално разпределение на депутатските мандати:

    

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy