Очаквано: БСП връща мандата неизпълнен, пак отиваме на предсрочни избори

БСП връща неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство, а страната отива на поредни предсрочни избори. Засега обаче не е ясно дали държавният глава ще приеме социалистите в желания от тях ден – понеделник.

„Търсихме решение за излизане от политическата криза. Поканихме всички лидери от парламентарно представените партии. Обсъдихме проведените днес разговори. Обсъдихме възможните стъпки оттук-нататък и решихме – връщаме третия мандат в понеделник на президента“, каза пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Това развитие е напълно очаквано, защото още преди президентът Румен Радев да реши отново да даде третия мандат на социалистите, от заявките на останалите формации беше ясно, че БСП няма да намери нужната подкрепа за редовен кабинет. Това се потвърди и на провелата се по-рано в петък лидерска среща между Нинова и председателите на ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. По време на разговорите Бойко Борисов обяви, че е готов да управлява с БСП, но в експертно правителство и не в рамките на този парламент. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че решението за връщането на мандата е взето на съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на партията.

„Оставаме отворени за разговори, които са важни за България и за българския народ с всички“, каза Нинова.

Макар тя да настоява да върне мандата в понеделник, от президентството вече обявиха програмата на държавния глава за същия ден и не е ясно дали той ще успее да ги приеме тогава. Причината е, че на 23 януари канцлерът на Австрия Карл Нехамер пристига на посещение у нас и Радев ще го посрещне на летище „Пловдив“, а след това двамата ще посетят Елхово, където е разположен Регионалният координационен център за наблюдение на българо-турската граница.

Заради това не е изключено Радев да приеме БСП не в понеделник, а във вторник, например.

Това е общо четвъртият път, в който социалистите получават трети мандат от Румен Радев и го връщат неизпълнен. Държавният глава пък ще продължи да управлява страната чрез служебния си кабинет още поне няколко месеца.

Според конституцията след връщането на третия мандат, президентът трябва да разпусне парламента и за пореден път да насрочи предсрочни парламентарни избори. В основния закон обаче не е конкретно записано в какъв срок трябва да стане това. Досега държавният глава не е бавил разпускането повече от седмица, но не се знае дали и сега ще подходи така.

По тази причина засега остава неясно колко точно ще продължи животът на сегашния парламент и на коя дата ще са изборите. Все пак неофициалните очаквания са поредният предсрочен вот да бъде на 26 март или на 2 април.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy