Очаквано служебният кабинет вкарва отново военната помощ за Украйна в НС

Очаквано служебното правителство предложи в сряда на парламента да ратифицира допълнителното споразумение между военните министерства на България и Украйна, според което за всеки нов транш военна помощ за Киев трябва да има решение на Народното събрание. 

 

Сега това може да става само с решение на правителството, каквато е практиката при подобни случаи. Ако промяната мине през парламента, България може да се озове в ситуация да не може да предаде на Украйна военна помощ, ако няма действащо Народно събрание, което може да се случи съвсем скоро. 

 

В същото време се очаква и решението на Конституционния съд, който бе сезиран от БСП и „Възраждане“, след като държавният глава Румен Радев отказа да се съобрази с призивите им и „пусна“ военната помощ. 

 

Военната помощ, която България вече даде на Украйна, се оценява на общо около около 20 млн. лева, като става дума най-вече за средства за защита на населението и на обектите от въздушни атаки.

 

В момента се водят преговори за още военна помощ. В това число се обсъжда какви заместващи способности може да получи България от съюзниците в НАТО.

 

Влизането на темата за пореден път в НС едва ли ще обогати дебата, а ще даде възможност на силно популистко говорене преди евентуалните нови предсрочни избори. 

 

 

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy