Очаква се британският премиер да обяви законодателство срещу стачките

Британският премиер Риши Сунак е готов днес да обяви законодателство за ограничаване на стачките, предаде Ройтерс, като се позова на вестник „Таймс“.

Изданието твърди, че Сунак е готов да обяви законодателство за налагане на „минимални нива на обслужване“ в шест сектора, включително здравеопазването, железопътния транспорт, образованието, противопожарната и гранична сигурност. То добавя, че законите ще изискват част от членовете на синдикатите да продължат да работят, за да поддържат „минимално ниво“ на обслужване.

Великобритания е изправена пред вълна от стачки тази зима, които парализираха различни сектори, включително железопътната мрежа, тъй като нарастващата инфлация последва продължаваща повече от 10 години стагнация на растежа на заплатите и остави много работници неспособни да свързват двата края, посочва Ройтерс.

Стачките ще се считат за противозаконни, ако профсъюзите откажат да осигурят минималното ниво на обслужване, цитира вестникът правителствен източник, участвал в дискусиите. По информация от публикацията правителствените планове за ограничаване на правото на стачка ще дадат възможност на работодателите да съдят синдикатите и да уволняват стачкуващи служители.

Канцеларията на британския премиер засега не е отговорила на запитване на Ройтерс за коментар.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy