Очаква се новото израелско правителство да встъпи в длъжност утре

Номинираният за министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху финализира коалиционните споразумения с партиите от бъдещата управляваща коалиция, предаде Ройтерс.

Това са последните стъпки преди окончателното завръщане на Нетаняху в политиката начело на едно от най-десните правителства в историята на страната.

Очаква се новият израелски кабинет да встъпи официално в длъжност утре, когато ще положи клетва. Това стана възможно, след като днес партията на Нетаняху „Ликуд“ финализира последните две коалиционни споразумения с партньорите си в новата власт.

Миналия месец политическият блок, съставен от националистически и религиозни партии, спечели убедително предсрочните парламентарни избори, припомня БТА.

Но още преди да е започнал шестия си мандат като премиер на Израел, Нетаняху се опита да разсее опасенията във вътрешен и международен план, че новото правителство ще застраши правата на малцинствата, ще подкопае съдебната система и ще изостри конфликта с палестинците, отбелязва Ройтерс.

Коалиционните договорености с подкрепящата заселническата дейност на Западния бряг Ционистка религиозна партия (ЦРП) и ултраортодоксалната формация „Обединен юдаизъм на Тората“ (ОЮТ) все още не са публикувани. Някои изтекли в последно време в медийното пространство условия, които се съдържат в тях, както и внесени законопроекти и изявления на бъдещите членове на коалицията, обаче предизвикаха вълна от критики.

Вчера бяха приети законопроекти, които ще позволят на ЦРП да излъчи свой заместник-министър на отбраната, което ще ѝ осигури по-голямо влияние по въпроса за разширяването на еврейските селища на Западния бряг – окупирана територия, която палестинците искат за част от своя бъдеща държава.

Министър на отбраната ще бъде Йоав Галант – представител на „Ликуд“, който е близък до Нетаняху, съобщиха ТАСС и Франс прес.

От 2014 г. израелско-палестинските мирни преговори с посредничеството на САЩ са в задънена улица, а възобновяването им изглежда малко вероятно. Някои представители на ЦРП дори открито настояват за анексиране на Западния бряг – територия, за която Израел претендира въз основа на библейските и историческите си връзки с нея, отбелязва Ройтерс.

По-късно днес ще бъде гласуван и законопроект, който ще предостави нови правомощия в областта на опазването на обществения ред на Итамар Бен-Гвир – лидерът на крайнодясната партия „Еврейска сила“, който ще бъде министър на националната сигурност.

Обещанията на членовете на бъдещата управленска коалиция да ограничат правомощията на Върховния съд, техните изказвания срещу хомосексуалните и призивите им бизнесът да има право да отказва услуги на хора на верска основа разтревожиха либералните израелци и западните съюзници на страната, отбелязва Ройтерс.

В поредица изявления и интервюта за чуждестранни медии Нетаняху каза, че ще брани гражданските права и че няма да позволява на никого да навреди на арабското малцинство или на хомосексуалната общност, както и че ще се бори за мир.

Днес „Ликуд“ разпространи основните насоки на политиката на бъдещото правителство, от които става ясно, че еврейските селища на Западния бряг ще бъдат водещ приоритет, предаде АП.

Първата от тях гласи, че кабинетът „ще насърчава и развива заселването във всички части на израелската земя – в Галилея, Негев, Голанските възвишения и Юдея и Самария“. „Юдея и Самария“ е библейското название на Западния бряг.

Този ангажимент на новото правителство може да доведе до сблъсък с най-близките международни партньори и съюзници на Израел, в това число и със САЩ, които са против строежа на еврейски селища на окупираните територии, отбелязва АП.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy