Още нарушения в къпалнята „Мария Луиза“, Столичната община сезира прокуратурата

Нарушенията на терена на къпалнята „Мария Луиза“ в столичната Борисова градина продължават. В сряда от общината съобщиха, че там са отсечени незаконно 20 дървета, за което на собственика – фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка, е наложена глоба от 50 000 лева.

В четвъртък нова проверка на място установила, че при разчистването на терена са направени и други нарушения. „Нарушена е целостта на терена вследствие тежката строителна механизация, образували са се коловози и има прясно отсечена дървесна растителност. Извършените дейности са в драстично нарушение на действащата нормативна уредба и пряко погазват законовите разпоредби“, съобщиха от общината.

Сн. Столична община

Допълниха, че кметът Йорданка Фандъкова е сезирала СДВР и прокуратурата за действията на собственика на къпалнята, която не работи от години и тъне в разруха. Теренът на къпалнята „Мария Луиза“ попада в охранителната зона на парк Борисова градина, която от 1988 г. е резерват на градинско-парковото изкуство.

За да се спре допълнително незаконно разчистване на терена и рязане на дървета, екипи на общинска полиция дежурят около къпалнята. Полицаи са били на място и през нощта на 1 срещу 2 февруари.

Сн. Столична община

При проверката на 1 февруари беше установено и документирано отсичане на 20 дървета, за чието премахване няма издадено разрешително. На 26 януари кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков е издал разрешение за премахване на 10 дървета в терена, като реално отсечените дървета не съответстват на разрешените и са значително повече.

Съставен е акт за административно нарушение и е изготвено писмо до дружеството собственик,  което следва да се яви за налагане на предвидената санкция, припомниха от общината.

Сн. Столична община

Миналата година от дружеството „Парк Мария Луиза“, което е собственик на къпалнята, обявиха, че имат намерение да ремонтират комплекса и той да започне да работи отново. В средата на 2022 г. беше издадена и виза за проектиране за евентуалното бъдещо обновяване на къпалнята, която някога беше общинска собственост.

Сн. Столична община

От години общинското ръководство периодично обявява, че ще търси вариант да си върне собствеността на терена в най-големия парк на София. Те минаваха дори през откупуване на имота, а за това щеше да се прави и пазарна оценка на терена. До реални действия така и не се стигна.

Сн. Столична община

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy