Още страни въвеждат Covid-тестове и ограничения за пътниците от Китай

Бързото нарастване на случаите на Covid-19 в Китай накара Англия, Франция, Испания и още редица страни да върнат задължителните тестове за коронавирус за пътниците, пристигащи от тази държава. За връщането на Covid ограниченията за китайци съобщиха още Израел и Южна Корея, след като по-рано тази седмица САЩ, Индия и Италия възобновиха тестовете за пътниците от Китай, предаде Би Би Си.

Британците въвеждат тестовете от 8 януари. Британското правителство поясни, че решението е взето поради недостатъчната епидемиологична информация, постъпваща от Китай.

Франция ще изисква пътниците, пристигащи от Китай, да представят отрицателен тест за Covid, направен в рамките на 48 часа преди пътуването си, обяви в четвъртък френското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.

Такъв тест ще се изисква както при директни полети от Китай, така и при такива с междинно кацане, посочва в изявление министерството.

Дата за въвеждане на тази мярка не е определена, но предстои да бъде публикувано правителствено постановление, за което ще бъдат уведомени страните членки на Европейския съюз, допълни ведомството.

Освен това при пристигането ще се правят PCR тестове на случаен принцип, като положителните проби ще бъдат системно секвенирани за възможни нови варианти на вируса. На тръгване от Китай пътниците „ще поемат задължение“ да се самоизолират, ако на пристигане дадат положителен резултат, заяви френски правителствен източник, цитиран от Франс прес.

Тестът за PCR при пристигане и задължението за носене на маска ще влязат в сила от 1 януари.

Испанската министърка на здравеопазването Каролина Дариас заяви по-рано, че пристигащите от Китай ще трябва да се подложат на тест за Covid -19 или да имат пълен набор от ваксинации, преди да бъдат допуснати в страната. Тя обаче не посочи точна дата, от която ще започне прилагането на ограниченията, като каза само, че това ще бъде решено скоро.

Мадрид обяви, че ще се опита да наложи обща политика за всички страни от ЕС по този въпрос във възможно най-кратък срок.

Южна Корея също съобщи, че от понеделник ще изисква от пътниците, пристигащи от Китай, да представят негативен PCR тест в рамките на 24 часа след пристигането си в страната. От четвъртък пък за всички пристигащи ще се изисква отрицателен тест, направен преди пътуването.

Япония обяви, че ще въведе подобни ограничения, а директните полети от Китай до четири големи летища в страната са ограничени.

Европейският съюз също обмисля налагането на допълните мерки. След среща по този въпрос европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидес призова страните да преразгледат националните си мерки за наблюдение и при необходимост да ги засилят отново, като предупреди за възможни нови варианти на Covid-19.

Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах заяви, че въвеждането на задължителни тестове все още не е необходимо, но като ключова мярка се подготвят наблюдения за нови варианти на вируса по европейските летища. „Освен това смятам, че е много важно Европа да реагира координирано в тази ситуация“, добави той.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус прояви разбиране спрямо решението на страните да наложат задължителни тестове, тъй като липсва „изчерпателна информация от Китай“.

Понастоящем Китай се бори с бързо увеличаващия се брой на случаите на Covid -19. Според непотвърдени официални вътрешни оценки само през първите три седмици на декември 248 милиона души в страната са се заразили с вируса.

Китайското правителство съобщава за около 5 хиляди новозаразени всеки ден, но много анализатори смятат, че тази бройка е занижена, а реално количеството на новите случаи е близо до милион.

На 7 декември властите в Китай отмениха повечето антиковидни ограничения и фактически се отказаха от действащата то момента политика на „нулев ковид“, в рамките на която само заради няколко заразени властите въвеждаха мигновено и за дълго строга карантина в многомилионни градове и цели региони.

Въвеждането на ограниченията отново предизвика полемика.

Председателят на Британската комисия по имунизациите професор Андрю Полард каза пред Би Би Си, че нови варианти на вируса си проправят път в Обединеното кралство по време на пандемията въпреки строгия контрол.

Той даде пример със забраната за влизане от различни страни по време на пандемията, която в крайна сметка не е спряла циркулацията на тези вируси по света.

Въпреки това страните, налагащи ограничения, казват, че могат бързо да открият нови варианти на вируса и да предотвратят огнища на своя територия, което отново ще намали процента на нови мутации.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy