Папата заклейми войните по света в коледната литургия

„Хората по света, които са жадни за власт и пари, поглъщат дори своите съседи, своите братя и сестри. Колко много войни има! И на колко много места днес все още се потъпкват достойнството и свободата!“. Това бе посланието на папа Франциск по време на традиционната си литургия на Бъдни вечер в базиликата „Свети Петър“

Базиликата „Свети Петър“ беше препълнена по време на службата за първи път, откакто започна пандемията. В базиликата присъстваха 7000 гости, а още 3000 души я проследиха отвън от площад „Свети Петър“.

Папа Франциск нарече слабите и бедните „основните жертви на човешката алчност“.

„И тази Коледа човечеството, което ненаситно се стреми към пари, власт и удоволствия, не прави място за малките, за многото неродени, бедни, забравени хора, точно както е било с Исус. Мисля си най-вече за децата, които са погълнати от войната, бедността и несправедливостта“, каза папата, цитиран от “Дневник“.

Той не спомена директно Русия или Путин, въпреки че многократно е изказвал съпричастността на Римокатолическата църква с Украйна. Преди Коледа той призова католиците да харчат по-малко за подаръце, за да дарят за Украйна.

Папата ръководеше коледната литургия, но я отслужи предимно от седнало положение до олтара заради състоянието на коляното си. Той отбеляза, че Исус се е родил без лукс и удобства, но благодарение на това е „излязло наяве истинското богатство на живота“, а именно междуличностните отношения.

„Разбира се, не е лесно да напуснеш удобната топлина на светския живот, за да влезеш в суровата красота на Витлеемската пещера“, каза Франциск.

„Но трябва да помним, че без бедните няма истинска Коледа. Дори и без тях ние празнуваме Коледа, но не и Коледата на Исус“, добави той. „Братя, сестри, на Коледа Бог е беден: Нека милосърдието процъфти отново!“, призова папата.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy