Папа Франциск е изправен пред „гражданска война“ в Църквата

Номинации, реформи, дипломация: след смъртта на Бенедикт Шестнадесети критиките във Ватикана срещу управлението на папа Франциск се засилиха. Те са индикация за климат на „гражданска война“ в Църква, обхваната от размисли за бъдещето си.

Броени дни след кончината на Бенедикт на 31 декември личният секретар на папата Георг Генсвайн разкритикува Франциск, като заяви, че той е „разбил сърцето“ на покойния папа, като е ограничил литургиите на латински език.

Критиките на Генсвайн не са нови и са в съзвучие с критиките срещу „метода Франциск“, отправени от консервативното крило на Курията („правителството“ на Светия престол), чиито членове обвиняват Франциск в твърде свободна интерпретация на доктрината и в авторитаризъм.

В средата на миналия месец, когато почина породилият полемика австралийски кардинал Джордж Пел, италиански журналист разкри, че кардиналът е автор на анонимна бележка, която съдържа директни нападки срещу Франциск.

В бележката Пел, бивш близък съветник на Франциск, който допринесе за въвеждането на ред във финансите на Ватикана, окачествява управлението на сегашния папа като „катастрофа в много отношения“ и критикува „сериозните провали“ на дипломацията му, засегната негативно от войната в Украйна.

Критиките обаче достигнаха апогея си с публикуването в края на миналия месец на книга на германския кардинал Герхард Мюлер, бивш префект на влиятелната Конгрегация за доктрината на вярата.

В книгата си теологът остро критикува управлението и стила на аржентинския йезуит, като твърди, че той се намира под влиянието на една „клика“ около него. Освен това в труда си Мюлер изразява безпокойство от „доктриналната обърканост“ на Франциск.

„Неспирна ескалация“

В кулоарите на Ватикана книгата на Мюлер предизвиква недоволство. „Когато приемате да станете кардинал, се ангажирате да подкрепяте папата. Критиките се правят в частен режим, а не публично“, изразява негодуванието и разочарованието си високопоставен представител на ватиканския Държавен секретариат.

Според италианския изследовател на Ватискана Марко Полити тази книга „е нова стъпка в неспирната ескалация от страна на противниците на папата“.

„В Църквата има гражданска война, която ще продължи до последния ден от управлението на папата“, обяснява Полити пред Франс прес.

В интервю, което даде в самолета на връщане от Южен Судан, Франциск заяви, че съжалява, че смъртта на Бенедикт Шестнадесети е била използвана от „неетични хора, които действат в интерес на отделни групи, а не на Църквата“.

Вътрешните търкания се засилват на фона на „Синода за синодалността“.

С тази огромна световна дискусия за бъдещето на Църквата папата цели да децентрализира църковното управление, но се сблъсква с възраженията както на реформаторите, така и консерваторите. Първата фаза на заключителното събрание на форума ще се състои през октомври в Рим.

„Мини събор“

Миналата седмица делегации от около 40 страни се събраха в Прага, за да обсъдят актуални теми (ролята на жените, борбата срещу педофилията, повторното сключване на брак от разведени, бракове на свещеници, ЛГБТ хората…).

С този световен синод, „който е нещо като мини събор, ще видим каква е тежестта на различните течения вътре в Църквата“, казва Полити.

Според него критиките по отношение на папата „вече са послужили за създаването на мисловно течение, което е в състояние да повлияе на следващия конклав“ и на следващия понтификат.

Въпреки това мнозина наблюдатели твърдят, че понастоящем няма индикации тези критики да доведат до предсрочно оттегляне на папата, който изглежда „държи кормилото“ по-здраво от всякога, доколкото му позволява здравето.

Папата, който е на 86 години и който винаги е казвал, че е възможно да се оттегли предсрочно, се придвижва с помощта на инвалидна количка заради болки в коляното, но продължава да е популярен, за което свидетелстват кадрите от африканската му обиколка, по време на която той бе приветстван от множество хора.

„Здравето ми не е същото като в началото на понтификата ми. Коляното ме боли, но бавно вървя, ще видим…“, каза той вчера и добави с ирония: „Черен гологан не се губи“.

По БТА

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy