Париж ще разшири градската система за охлаждане, която използва вода от Сена

0

Градската управа на Париж възнамерява да разшири градска система за охлаждане, която използва вода от река Сена, на фона на опитите за справяне с растящото търсене на климатици, като същевременно се ограничат въглеродните емисии, предаде Ройтерс, като се позова на местната власт.

Най-голямата система за охлаждане в Европа обслужва обекти в целия град, включително сгради, които ще бъдат използвани по време на Олимпийските игри в Париж догодина. Тя черпи вода от река Сена за охлаждащи станции. Те изпомпват вече охладената вода през подземни тръби към сгради, които използват системата вместо традиционни климатични инсталации.

Плановете са системата да бъде разширена в южните части на града, както и да започне да се внедрява в болници, детски градини и домове за възрастни, каза генералният секретар на парижката градска управа. Целта е обхватът на мрежата да бъде утроен до 2042 година.

Както много други градове в Европа, през последните години летата в Париж са изключително горещи, като през юли миналата година температурите достигнаха до 43 градуса по Целзий.

Според собственика на офис сграда, която използва подземната система за охлаждане, новата система е по-устойчива, а носи и финансови ползи. „Предвид факта, че цената на електричеството се е повишила, смятаме, че (охлаждането чрез тази система) сега е по-евтино“, каза той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy