Парламентът готви „мечешка услуга“ за жители на Пролеша

Народното събрание се готви да направи „мечешка услуга“ на глобени жители от село Пролеша заради липса на винетки. За част от тях вместо санкциите да паднат, на практика ще бъдат увеличени, ако парламентът одобри промените в Закона за пътищата.

В края на ноември 2022 г. жители на село Пролеша излязоха на протест, защото се оказа, че са санкционирани с хиляди левове заради липса на винетки, въпреки че в началото на 2020 г. лично тогавашният премиер Бойко Борисов обяви, че не трябва да купуват стикери, ако пътуват до София. Отделно от това беше разпространено официално прессъобщение от Министерския съвет и пътната агенция до медиите.

Служебното правителство на Гълъб Донев обаче не пожела да направи амнистия за излъганите жители на Пролеша. Вместо това бяха внесени няколко проекта за промени в Закона за пътищата от различните парламентарни групи. В понеделник депутатите от регионалната комисия ги обединиха и решиха, че в рамките на година не могат да се налагат повече от 3 глоби за липса на винетка. Предвижда се законът да има ретроактивно действие и да влезе в сила от 1 януари 2019 г., когато стават факт електронните винетки. В момента, ако служители на тол системата засекат шофьор без винетка, му се налага компенсаторна такса от 70 лв., която ако не бъде платена, става 300 лв. Сега се предвижда максималният размер на санкцията за година става 900 лв.

Този вариант обаче при някои семейства от Пролеша ще доведе до увеличаване на санкциите, вместо намаляване. Потърпевши обясниха, че в момента имат наложени повече от три компенсаторни такси за по 70 лв., които не са прераснали в глоби за по 300 лв., и промените ще доведат до увеличаване на общо дължимите суми за каране без винетка.

„Имам 17 санкции за 3 години, това са 1200 лв. Сега ще трябва да платя 2700 лева. Това ли е помощта? Да не говорим, че изобщо нямаме вина, защото сме заблудени и измамени от държавни органи. Не трябва да се приемат трите глоби. Не стига, че нямам нарушение, ами трябва и да платя три пъти повече. Неразумно е да се таксуват по 300 лева и няма логика“, каза една от потърпевшите Вера Александрова пред Нова телевизия.

Тя нарече решението на депутатите за новите санкции „мечешка услуга“, „лудост“, „лишено от всякаква логика“.

Ако това намерение бъде прието от Народното събрание, потърпевшите от Пролеша готвят нов протест. Предупредиха, че може да се стигне до блокиране на пътища.

Разглеждането на законопроекта е в дневния ред на парламента за сряда.

Според омбудсмана Диана Ковачева най-чистото решение на проблема с глобите на жителите на Пролеша е приемането на еднократен закон за финансова амнистия.

Депутатката от ГЕРБ Росица Кирова пък коментира, че все още има възможност изпълнителната власт да реагира адекватно на ситуацията и да предприеме съответните действия. Това може да стане, като се приеме, че в случая с Пролеша е допусната явна фактическа грешка от страна на правителството, която сега да бъде поправена. Но очевидно служебното правителство на Гълъб Донев не желае да я поправи и затова сега парламентът трябва да решава казуса, отбеляза Кирова.

Предложените промени в Закона за пътищата предвиждат още да не се начислява такса или глоба при сгрешена винетка до три символа при доказване с разписка за закупена винетка, както и уведомяване за изтичаща годишна или 3-месечна винетка през определена периодичност.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy