Парламентът задължи кабинета да строи реактор АР-1000

С гласовете на ГЕРБ/СДС, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“ парламентът реши в четвъртък да задължи служебното правителство да проведе преговори с правителството на САЩ за изграждане на нова ядрена мощност по технологията АР-1000 на компанията „Уестингхаус“ (Westinghouse) и до 1 март да предприеме действия за започване на строежа на реактора на мястото на определената за VІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ площадка.

„Против“ бяха депутатите от „Възраждане“ и „БСП за България“. Интересен детайл е, че предишната вечер на енергийна комисия социалистът Драгомир Стойнев, който всъщност подписа проекта за АР-1000, който сега се рестартира, приветства ГЕРБ, че са узрели за новите ядрени мощности. В пленарна зала на следващия ден обаче съпартиецът му Румен Гевеч се разгневи, че се търсят нови ядрени мощности при положение, че проектът за АЕЦ „Белене“, в който вече са вложени 3 млрд. лв., остава замразени. Народните представители от „Продължаваме Промяната“ се въздържаха с мотива, че са за развитие на ядрената ни енергетика, но не това е начинът да става. От страна на „Възраждане“ се чуха обвинения в лобизъм, но в крайна сметка решението бе прието със 112 гласа „за“, 45 „против“ и 39 въздържали се.

В него се предвижда още Министерският съвет да предприеме всички действия по лицензирането на още един – VІІІ блок, на вече лицензираната площадка за VІІ блок, която може да поеме още една мощност, но според издадените й разрешителни от Агенцията за ядрено регулиране те може да са само руската технология ВВЕР, която заради войната на Русия в Украйна няма да да се използва, и тази на „Уестингхаус“.

Преди ден в енергийната комисия ресорният служебен министър обяви, че правителството ще представи на 17 януари дългосрочна енергийна стратегия, която предвижда изграждането на четири нови мощности – две в АЕЦ „Белене“ и две в АЕЦ „Козлодуй“, като намерението на кабинета е да проведе разговори с различни производители на ядрени реактори, включително на малки модулни.

В хода на дискусията в пленарна зала в четвъртък Радослав Рибарски от „Продължаваме Промяната“ заяви, че не може да приеме, че Народното събрание е органът, който трябва да определи вида на реактора и затова предложи да не се записва точната ядрена технология в решението. Редакционната поправка обаче не беше прието от мнозинството.

“ За мен като бивш търговец определянето на типа реактори е щастието за търговеца, а като депутат – това е определението за лобизъм“, коментира съпартиецът му Росен Костурков. Според него се дава празен чек на продавача на този тип реактор и това противоречи на разбирането за правена на бизнес.

Румен Гечев заяви, че от „БСП за България“ нямат нищо против строителството на реактори в АЕЦ „Козлодуй“, но настоя първо да се довърши АЕЦ“Белене“, преди да се преговаря за нови реактори.

Той също коментира, че не е работа на българския парламент да определя какви видове реактори и кой с кого да води преговори. „Второ, правителството в момента е служебно, то си отива след няколко дни и няма как служебен кабинет да води преговори за десетки милиарди евро“, заяви Гечев. Според него има проблем и с това, че „Уестингхаус“ не е собственост на САЩ, а на канадски фирми.

„Това вече тук прилича не просто на елементарен лобизъм, но и на изключително сервилно отношение към една чужда сила, която ни поставя в една много тежка, робска енергийна зависимост“, включи се по своя си начин в дебата лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той също се обяви за развитие на ядрената енергетика, но не по този начин.

ГЕРБ/СДС обаче защитиха своята позиция като Теменужка Петкова заяви, че проектът за АР-1000 е напреднал и това е диверсификация предвид досегашното използване само на руски ядрени технологии.

„Не бива да забравяме, че за България е невъзможно да постигне целите за декарбонизация, ако не използваме ядрената енергия – последната една година виждаме, че електроенергията от АЕЦ „Козлодуй“ е на най-добри цени“, допълни бившият енергиен министър в две правителства на Бойко Борисов.

„Изграждането на ядрена централа не е като да си купиш някой продукт, например вафли от магазина и да сравняваш цените. И преди да отидеш до магазина да не си определяш вътрешно каква вафла ще купиш. Това решение за АР-1000 по нищо не се различава от решението за Ф-16“, допълни тезата на ГЕРБ Делян Добрев.

Георги Самандов от „Български възход“ констатира, че не е толкова страшно там, където има руски реактори, да има и американски, каквито примери има в Унгария и Полша.

Двама депутати от „Демократична България“ също бяха против решението, но с различни аргументи: „Зелено движение“ е част от европейското зелено семейство, които сме против ядрената енергетика. Когато говорим за сигурност, трябва да говорим и за радиоактивните отпадъци и отработеното гориво“, каза депутатът Албена Симеонова. Вторият в „Демократична България“ против решението бе Владислав Панев, съпредседател на „Зелено движение“, което е част о дясната коалиция.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy