Парламентът одобри военна помощ за Украйна. БСП иска президентско вето

Парламентът одобри изпращането на безъвмездна военна помощ на Украйна. В петък депутатите гласуваха закон, с който се ратифицира споразумение между военните министерства на двете държави. Дебатите отново бяха разгорещени, а след окончателно гласуване БСП поиска президентът Румен Радев наложи вето, блкоирайки по този начин изпращането на оръжие и боеприпаси.

Секретно е, защото ни е срам

Точният размер на военната помощ остана секретна информация, което даде повод на БСП и „Възраждане“ да проточат споровете за пореден път. Двете формации настояваха списъкът да стане публичен, за да бъдат всички наясно с него. След като това не бе одобрено, социалистите популистки поискаха депутатите да гласуват поименно, за да види народът кои от тях гласуват за войната. Това предложение също не е бе прието.

Списъкът с военната помощ е секретен, защото се срамуваме колко малко даваме. Тази теза изказа от трибуната депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Без да влиза в подробности той коментира, че отчетната стойност била около 20 млн. лв., но тя била изкуствено завишена, защото „една ГАЗ-ка не струва 50 хил. лв.“. Той напомни, че от началото на конфликта българската военна индустрия е произвела и изнесла продукция за 5 млрд. лв., а държавата се изпращала едва 20 млн. лв.

Депутатът от ‘Възраждане“ Николай Дренчев призна, че „не сме особено щедри“, но причината била, че армията е в окаяно състояние. Той обясни, че това, което ще се изпрати на Украйна, можело да се ползва и у нас с леки доработки.

Дебатът се отклони и в спорове дали Украйна разрешава в държавните й училища да се изучава български език.

Вето

След гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че президентът имал две групи причини да наложи вето – юридически и морални. Тя обясни, че според подписания договор с Украйна анексите не подлежат на ратификация от парламента, което било нарушение на конституцията. Сред моралните причини тя посочи неведнъж изказваната от Радев позиция, че ще работи срещу онези, които се опитват да вкарат страната във военния конфликт.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy