Парламентът реши до 3 глоби да шофиране без винетка за година

Максимум три ще са наказанията за пътуване без електронна винетка в рамките на една година. Това реши Народното събрание, което одобри промени в Закона за пътищата.

Разпоредбата влиза в сила със задна дата – от 1 януари 2019 г.

Глобата за движение без винетка остава 300 лева. Така максималната санкция за година, която един шофьор може да е получи е 900 лв.

„Решихме проблема на жителите на Пролеша“, обяви по този повод от парламентарната трибуна Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“.

Целта на повечето от промените беше да се реши проблема с жителите на село Пролеша. Голяма част от тях имат наложени санкции за хиляди левове, след като бяха излъгани от властта, че могат да карат до София без винетка. Някои от тях обаче не са доволни и смятат, че парламентът им прави „мечешка услуга“, тъй като за част от хората санкциите ще се увеличат.

Собствениците на леки автомобили, закупили годишни винетки, вече ще бъдат известявани по електронна поща или с SMS, 14 дни преди срокът им да изтече. За тримесечните винетки известяването ще бъде три дни преди изтичане на валидността. Законовата промяна се прави, за да се намалят случаите на нередовни автомобили заради невнимание.

Известяване ще има и за всеки издаден наказателен фиш.

Премахват се глобите за сгрешени винетки. Най-после се разрешава те да може да се коригират, без да има санкция за това, като условието е поправката да е на не повече от три символа в данните.

Къмпинг автомобилите също минават на винетки. Досега те се водеха тежкотоварни превозни средства и собствениците им заплащаха тол такси за изминат километър.

Депутатите отхвърлиха искането на „Продължаваме промяната“ (ПП) да се намали комисионата на фирмите, които обслужват тол системата. Лицензираните доставчици на услугата са двама, като те прибират по 7% от всяка платена пътна такса. ПП настояваше комисионата да падне на 3%.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy