Партиите на Манолова, Дончева и Румен Петков с общи изборни листи като „Левицата!“

Нароилите се през годините от Българската социалистическа партия политически формации като „Изправи се България“ на Мая Манолова, „Движение 21“ на Татяна Дончева и „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ), сформирана от бившия лидер на левицата и президент Георги Първанов и ръководена днес от Румен Петков, са се обединили като формация „Левицата!“. Под това име и с общи листи, в които ще се включат и други леви формации, ляво мислещи експерти и граждански активисти, формацията смята да се яви на предстоящите предсрочни парламентарни избори тази пролет, както и на местния вот наесен.

Партиите на Мая Манолова и Татяна Дончева успяха да влязат в един от миналогодишните парламенти, но в момента и трите партии са извън законодателната власт.

Сега, на конференция в Пловдив в четвъртък, е постигнато решение за широко ляво обединение за парламентарните и местните избори, съобщиха в петък от „Изправи се България“ и припомниха,че това е втората среща за обединението на левите сили у нас.

Новият ляв проект очертава като свои задачи консолидацията на партиите в единен политически субект, сформиране на щаб на обединената левица, започване на незабавна обиколка на страната и срещи с хората, както и сформирането на общите листи за изпълнителната и местната власт.

Според Мая Манолова, която иска да се утвърди като лидер на новия политически проект, събралите се утвърдени и нови лица на лявото имат дълг и ангажимент към реабилитирането на левицата и нейното обратно превръщане в истински автентичен защитник на хората на труда, младите, пенсионерите.

„Лявата партия в парламента е пета сила. Т.е. не е сила, а лесно заобиколим фактор, ръководството на която е готово да услужи на всяка от по-големите политически субекти, включително на ГЕРБ и ДПС, срещу които до вчера уж се бореше“, посочва Манолова в съобщението на „Изправи се България“.

Според нея основният проблем, с който трябва да се бори „Левицата!“, са неравенствата, „където ножицата между богатите и оцеляващите се разширява и хората имат нужда от връщане на левицата към техните проблеми и тревоги – работещите хора, пенсионерите, уязвимите и младите“.

Това трябва да е левицата, която да спре войната с президента, която Манолова определи като „братоубийствена“ и като най-явния знак за безпътицата в ляво. Според нея това не е война на левите хора, а на партийния елит „безпринципна и самоунищожителна“ и по думите ѝ тя трябва да бъде прекратена.

Срещата в Пловдив е била модерирана от дългогодишния висш партиен кадър на БСП и бивш регионален министър Костадин Паскалев, а участие са взели още Петър Витанов, Валери Жаблянов, Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков, Георги Първанов, проф. Иво Христов, Симеон Славчев и други, допълва се в съобщението.

Междувременно във Варна Мая Манолова нарече „предателство към левите хора“ срещата на лидера на БСП Корнелия Нинова с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Днешната лидерска среща, инициирана от БСП, е предателство към левите хора и към хората от протестите. Зад тази среща на хартиената коалиция прозира лицето на корупционното статукво, на което Корнелия Нинова подаде ръка за връщане във властта… По-добре е, че няма такъв кабинет“, коментира Манолова.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy