Партиите пестят средства. Най-скъпа е рекламата на ГЕРБ-СДС и „Възраждане“

„Имайки предвид социологическите изследвания, които не дават голяма преднина на нито една от партиите и не показват, че ще има и по-висока избирателна активност, кара политическите субекти да пестят средства за реклама, още повече че се задават и местни избори в края на годината“, коментира пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

 

Анализ на института показва, че за 20 дни от предизборната кампания са похарчени общо 1.3 млн. лв. без ДДС.

 

В тази кампания посланията не са толкова разпространявани през традиционните медии, партиите и коалициите се обръщат все повече към социалните, добави тя. 

 

„Няма интерес сякаш към рекламата в медиите към този момент. Вероятно навлизането на социалните медии и видеоклиповете и кратки видеа, които се излъчват там, се използват като реклама от страна на участниците“.

 

По думите й към момента е най-скъпа рекламата на ГЕРБ-СДС и „Възраждане“.

 

„Те са разходвали малко над 250 хил. лв. за кампаниите в 40-те медии, които следим. Това не са огромни средства в сравнение с предишни кампании“. 

 

Няма интерес към двете големи частни телевизии, отчете още Лазарова. По думите й за първи път от 2014 г. насам те заемат задни места. 

 

Лазарова посочи пред БНР, че само партия „Възраждане“ е била подписала договор с Нова телевизия и то за по-малко от 10 хил. лв.

 

„Евроком“ за пореден път представлява голям интерес.

 

Ива Лазарова каза, че продължава практиката с безвъзмездните договори. Това може да е още една форма, която да е предпоставка да не се плаща за реклама, смята тя и добави, че не е ясно за какво са тези безвъзмездни договори.

 

По думите й участниците в изборите се възползват от безплатните форми. 

 

Малко над 500 хил. лв. са средствата за медийни пакети, каза Лазарова.

 

По думите й тази държавни средства за реклама се разходват. Не става ясно обаче договорите, подписани с медиите, дали са платени от медийни пакети, отбеляза тя.

 

„Продължава резистентността на ЦИК да направи публичен регистър за разходването на тези средства. Информация може да се получи от стенограмите, но това става със закъснение“. 

 

По думите й по-малките партии, които предимно използват медийните си пакети, харесват телевизия „Евроком“, „Възраждане“ също. От ГЕРБ традиционно разпределят средствата си по-равномерно – както към „24 часа“ и „Труд“, така и към различни телевизии и интернет платформи. 

 

Според нея предизвикателствата са в организрането на работата на изборната администрация.

 

„Очаква се тази седмица да започнат обученията на секционните избирателни комисии. Администрацията е лицето на изборния процес и от нйната адекватна работа ще зависи доверието ни към него“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy