ПАСЕ призова за трибунал срещу Путин и Лукашенко

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа единодушно призова за създаване на международен трибунал за президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко, съобщи БТА. Трява да бъдат преследвани политическите и военните лидери, които „са планирали, инициирали или реализирали на практика“ войната срещу Украйна, заяви вчера асамблеята.

„Ако те не бяха решили да започнат тази война на агресия срещу Украйна, нямаше да се стигне до насилието, разрушенията и смъртта, които тя донесе“, се казва в изявление на ПАСЕ.

Това е поредното подобно предложение. Преди дни Европейският парламент прие с 472 гласа „за“ призив специална институция да разследва политическото и военно ръководство на двете страни. Бяха посочени жестокостите в Буча, Ирпин и много други украински градове.

Обиколка

По случай навършването на една година от началото на войната в Украйна американският президент Джо Байдън планира обиколка из Европа, съобщи ЕнБиСи. Очаква се той да посети редица страни, сред които и Полша, но не е ясно дали ще отиде в Украйна. В същия период САЩ може да обявяват и нов пакет военна помощ за украинската армия.

Канада ще дари на Украйна четири танка „Леопард 2A4“ (Leopard 2A4), съобщи местната телевизия „Глобъл“, цитирана от БТА. Ангажиментът бе поет от военната министърка Анита Ананд. Тя допълни, че Отава ще предостави инструктори, резервни части и боеприпаси.

„Това дарение, в съчетание с приноса на съюзниците и партньорите, ще помогне значително на въоръжените сили на Украйна, които се борят геройски, за да защитят свободата и суверенитета на страната си“, заяви Ананд.

Песен

Нова песен в изпълнение на известния руски комик Семьон Слепаков, която осмива войната на Москва в Украйна и нейните поддръжници, беше дадена на прокурор от патриотична организация, предаде Ройтерс. Патриотичната организация смята, че песента уронва престижа на армията, което в Русия вече е престъпно деяние.

Песента е озаглавена „Приспивна песен“ и оприличава Русия на майка, възхваляваща идеята за смърт на бойното поле в Украйна и която вярва, че е дълг на нейните синове да пожертват живота си за нейното собствено величие.

Прокуратурата трябва да провери дали творбата на Слепаков нарушава закон, предвиждащ лишаване от свобода до пет години за уронване на престижа на въоръжените сили.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy