Патриарх Неофит се помоли за мир в сърцата през новолетието

Българският патриарх Неофит заяви, в обръщението си по повод новата година, че Българската православна църква се моли за „по-добри и светли бъднини, за повече благоволение между човеците, за дълбок, истински мир във всяко човешко сърце, навсякъде по нашата изстрадала земя“.

През изминалата година животът ни беше белязан от трагедията на разразилата се в самото сърце на християнска Европа, в братска православна Украйна братоубийствена война, припомня негово светейшество.

„Конфликт, в който едни срещу други се изправиха братя по вяра и род; конфликт, който ще има своите отражения и последици в продължение на десетилетия, посявайки семето на враждата и за бъдещите поколения. Това злочестие имаше своето въздействие и върху нас и нашия живот, предизвиквайки и в нашето общество и държава разделения и противопоставяния, които помрачиха църковния и общностния ни живот“, заявява Неофит.

„Затова нека днес, в началото на Новолетието, отново да отправим най-искрените си молитви към Небесния ни Отец да вразуми всички, да смекчи всяко ожесточено сърце и щедро да ни дарува Своя мир и Своята неоскъдяваща благодат, за да можем да градим настоящето и бъдещето си в единство и в единомислие, с добра и блага воля, във взаимно разбирателство и взаимопомощ, защото от Спасителя знаем и трябва добре да помним, че „… всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части една против друга, няма да устои“, цитира той Мат. 12:25.

Патриархът пожелава новата 2023 да бъде година на дълбоко и искрено покаяние за нашите грехове, година на добрата воля и на възстановяването на мира по целия свят. „Само така ще можем да строим живота си и този на нашите деца в съгласие с Божията свята воля, постигайки Божия замисъл и божественото предназначение, с които човекът е сътворен – да управлява като добър стопанин поверения му от Твореца свят, да достига святост и богоуподобяване, допълва предводителят на Българската православна църква.

„Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честито Новолетие!“, отправя своя благослов българският патриарх Неофит.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy