Певецът Алабаковски: Горд съм, че подпалих българския клуб в Битоля

0

„Много съм щастлив и горд от това, което направих, защото в крайна сметка, сега след толкова време, всичко се получи в полза на нашите хора – никой няма право да ви провокира във вашите собствено жилище и да ви поставя ултиматуми“. Това каза македонският певец Ламбе Алабаковски, който бе осъден условно за палежа на българския културен център „Иван Михайлов“ в Битоля.

Той коментира пред „Бомбакис подкаст“, че „това е било кулминацията на всички патриотични чувства, които всички имаме, но не ги изразяваме“.

„Или ги изразяваме по различни начини. Това е прилив на емоции. От днешна гледна точка съм много щастлив от това, което направих, защото в крайна сметка, след толкова време, всичко това излезе в полза на нашият народ. Никой няма право да те провокира в твоята собствена къща и да ти поставя ултиматуми“, каза Алабаковски.

През юни миналата година той запали с коктейл „Молотов“ входната врата на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля и получи условна присъда за постъпката си въпреки острата реакция на България.

Тогава той обясни, че  е бил силно подразнен от името на клуба, кръстен на последния лидер на ВМРО.

След инцидента много македонци се обявиха в защита на певеца и се включиха в инициативата „Je suis Lambe Alabakovski!“, която набра голяма популярност в социалните мрежи. Официалните власти в София и Скопие осъдиха случая.

Още по темата:

От 17 000 организации Скопие заличи само българския клуб „Иван Михайлов“
 

След това последваха серия от посегателства срещу българските клубове в Битоля и Охрид, като кулминацията бе побоят срещу Християн Пендиков, главен секретар на Българския културен клуб в Охрид „Цар Борис Трети“.

В крайна сметка двата клуба бяха заличени след законодателни промени.
Законът за сдруженията и фондациите бе приет в парламента на Република Северна

Македония с пълно единодушие от депутатите на управляващите и опозицията и предвиждаше тримесечен срок, в който вече регистрираните сдружения със спорни имена да подадат искане за промяна на имената.

Това не се случи и двата български клуба бяха заличени от Централния регистър на Република Северна Македония.

Председателят на сдружение „Иван Михайлов“ в Битоля Люпчо Георгиевски каза от своя страна, че представителите на македонските българи в Северна Македония ще търсят правата си в Страсбург.

Серията провокации доведоха до ново обтягане на отношенията между двете държави и предупреждения от страна на София, че Скопие няма да започне реални преговори за членство на ЕС, докато позволява подобно поведение.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy