Пендаровски: България политизира случая с Пендиков

България е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на сдружението „Цар Борис Трети“ Християн Пендиков бе пребит, смята президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

 

В интервю за телевизия Телма Пендаровски каза, че и той и правителството ясно са разграничили държавните компетентности, призовавайки за отговорност, но не са се опитали да включат този казус в двустранните отношения с България. 

 

Пендаровски посочи, цитиран от БТА, че в съобщението на Фейсбук страницата си, което публикува след съобщението на прокуратурата в Охрид, „придържайки се към тогавашната информация от прокуратурата“, осъждайки акта на насилие, посочвайки, че пребитият е секретар на клуба на българите в Охрид, защото прокуратурата в Охрид е казала, че случилото се е започнало с думите „не те е срам да се пишеш българин“, и е призовал компетентните органи да изяснят целия случай и виновните да понесат санкции. 

 

„Такова нещо не видях обективно от българска страна, където всичко това веднага, ама веднага, се вписа в македонско-българския наратив, че е бил „бит само заради това“ и т. н. Това беше едно политизиране на случая, което, честно казано, не очаквах“, отбеляза Пендаровски. 

 

По думите на президента на Северна Македония българският посланик в Скопие Ангел Ангелов е отпътувал за България „заедно с момчето, което беше откарано за лечение в София“.

 

„По-късно те казаха, че ще остане за период на консултация. Така че той не е бил извикан за консултация след два-три дни, а в същия ден, но е безспорно, че е останал за консултация“, посочи Пендаровски.

 

По думите му в краткосрочен план тези, които политизират този казус, може „да вземат тук-там някакви политически точки, защото идват избори, но в дългосрочен план няма да получат нищо“.

 

„Първо, става дума за исторически наратив, или разбиране на отношенията между (Република Северна) Македония и България, което датира от 60-те години на миналия век. Влязло е в съзнанието на много български поколения политици. Не казвам, че и тук няма хора, които виждат македонско-българските отношения по този начин. Не твърдя това, защото белите петна или сивите зони в двете историографии от времето на т. нар. социализъм, присъстват“, каза Пендаровски, според когото втората причина за случващото се напрежение между двете държави са предстоящите избори в България.

 

Що се отнася до предложението му за издаване на забрана за влизане в страната на „един евродепутат и други лица от България“, което той направи след заседанието на Съвета за сигурност в понеделник, Пендаровски посочи, че не е имал предвид мярката да бъде приложена за онези, които твърдят, че хората, които живеят в Северна Македония, са българи.  

 

„Никъде по света мярката „персона нон грата“ не се предприема заради политическо изявление, поне не в демократичните страни, а ние претендираме, че сме истинска европейска демокрация“, уточни Пендаровски.

 

По думите му той е имал предвид спиралата от събития, които са се случили през последния период, особено след почитането на Мара Бунева на 14 януари и призивите на годишнината на Гоце Делчев в Скопие да пристигне голяма група от България, което предизвиква контрареакция в страната „само елате, от другата страна ще видим 1000 македонци, които ще ви спрат да го направите“.

 

„Уверявам ви, има предварителна информация за много лица с лоши намерения към нас и те няма да бъдат допуснати да влязат в страната“, каза Стево Пендаровски и изрази очакване България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие, отбелязвайки че не оспорва, „че България има интерес да отбелязва Гоце Делчев“, и каза, че остава на мнение, че 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев ще бъде отбелязана „както подобава на една цивилизована демократична държава“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy