Пендаровски иска “един евродепутат и други лица от България” да не бъдат допускани в Северна Македония

Македонският президент Стево Пендаровски иска да бъде забранен достъпа на “един евродепутат и няколко други лица от България” до Северна Македония.

 

Президентът на Северна Македония не посочи имената на българските граждани, които е предложил да не бъдат допускани в страната, но уточни, че част от “структурите от България, които са активирани”, са свързани с руската разузнавателна служба. 

 

Последното развитие на събитията в отношенията с България е била темата на днешното заседание на Съвета за сигурност, което се проведе след като българското външно министерство извика за консултации в София посланика ни в Скопие Ангел Ангелов. Причина за това е „сериозната ситуация по отношение правата на българите и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях“. 

 

По-рано този месец Скопие протестира заради изявленията на българския евродепутат Ангел Джамбазки (ВМРО) и на депутата Костадин Костадинов („Възраждане“) на възпоменанието за Мара Бунева в събота в Скопие.

 

По думите на Пендаровски анализите на отговорните институции сочат, че в България има структури, които са активирани особено след приемането на преговорната рамка през юли и “са мобилизирани и логистично, и финансово, за да подкрепят пристигането на голяма група хора от България на 4 февруари (когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев) в Скопие”. 

 

“Според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат само неми свидетели на случващото се”, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

 

Според него има два начина за реакция на такива „организирани антидържавни кампании, провеждани от политически партии и личности“ – първият е с културна дипломатична реторика, която е била използвана и до сега, и ще бъде използвана и нататък, а другата реакция е чрез мерки, „които всяка сериозна и организирана държава предприема в такива ситуации”. 

 

Съветът за сигурност към президента не е орган, който взима решения, затова Пендаровски е предложил на правителството на Северна Македония, съгласно закона за чужденците, “да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против  Северна Македония“.

 

Законовите условия за налагане на такава мярка са „заплаха за обществения ред, заплаха за националната сигурност или заплаха за международните отношения на Република Северна Македония“.

 

“Освен това, за да премине събитието на 4 февруари както трябва, ще бъдат взети всички мерки и на терен, което означава, че от граничния пункт, до мястото на събитието ще имат достъп само хора, които идват да се поклонят на Гоце Делчев, но не и тези, които имат за цел да унижават македонския народ”, посочи Пендаровски и призова институциите в България, които уточни, че „не са част от това”, да изолират политически „хората, които не желаят добросъседски отношения”.

 

“(Република Северна) Македония не ви е неприятел, но тази държава има закони, достойнство и когато тези граници бъдат преминати, ние ще реагираме, за да се защитим”, посочи Пендаровски, който предложи в предстоящия период „много по-добра координация между компетентните институции на двете страни“, за да не бъде допуснато „европейският дневен ред и двустранните отношения да станат жертва на анахронични националистически и популистки политики от двете страни“. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy