Пенсиите ще се вдигнат с 12% от 1 юли

Пенсиите ще се повишат с 12% от 1 юли догодина, както предвижда швейцарското правило, тоест с 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от инфлацията. Това решиха окончателно депутатите, които в последния ден преди коледната си ваканция приеха на второ четене т. нар. удължителен закон за бюджета. Така на практика новата година ще започне със стар бюджет.

Отхвърлени бяха идеите на БСП за две преизчисления на пенсиите и на „Продължаваме промяната“ за промяна на швейцарското правило. И двете щяха да доведат до по-висок ръст на пенсиите от обявените 12%.

Финансирането на пенсиите е осигурено, независимо от липсата на нов бюджет.

По време на дебата възникна казус около предложение на ГЕРБ за рестрикции при текущото финансиране на бюджетни разходи с пари от фискалния резерв. В крайна сметка бе записано, че две от перата в резерва няма да могат да се пипат – Сребърният фонд и средствата от ЕС. Възможно е това да създаде проблеми с разплащанията, защото заедно двете пера възлизат на около 10 млрд. лв. от общо около 13.5 млрд. лв. в резерва.

Депутатите така и не позволиха законът да фиксира формула за определянето на минималната работна заплата. БСП и ПП настояваха тя да се определя като 50% от средната. Това трябваше да повиши най-ниското възнаграждение от сегашните 710 лв. на 850 лв. Въпреки това обаче най-вероятно от 1 януари ще има увеличение на минималната заплата – до 770 лв. или 780 лв., като размерът й ще бъде определен с правителствено постановление.

Депутатите отхвърлиха като недопустими почти всички предложения на БСП и ПП в социалната сфера.

Не бе приета идеята за повишаване на данъчната отстъпка за деца от 600 лв. на 900 лв., нито мярката да стане постоянна, както настояваше Асен Василев от ПП. Отхвърлена бе и идеята на левицата младежите до 26-годишна възраст на трудов договор да бъдат освободени от данък върху личните доходи, както искаше левицата. Друга нейна идея – за вдигане на максималния осигурителен доход от 3400 лв. на 4200 лв., също не бе приета. Държавата няма да поеме плащането на третия ден болничен, който сега се поема от бизнеса, стана ясно още при гласуването.

По предложение на Асен Василев парламентът разреши майчинството през втората година да се прехвърля на бащи, баби и дядовци. Условието е те да работят на трудов договор, а детето да е навършило 6 месеца. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy