Петима американци най-после се прибират вкъщи от затвор в Иран

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в понеделник, че петима американски граждани, задържани в Иран, „най-после се прибират вкъщи“, след като двете страни се споразумяха за тяхното освобождаване, съобщи Ройтерс.

В изявление Байдън благодари на правителствата на Катар, Оман, Швейцария и Южна Корея за помощта им. „Специално благодаря на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани и на султана на Оман Хайсам бин Тарик, които помогнаха за постигането на това споразумение на фона на продължила много месеци трудна и принципна американска дипломация“ каза той.

Американски официални представители са посрещнали петимата освободени американци на международното летище в Доха, докъдето те били транспортирани с катарски самолет, съобщи очевидец от Ройтерс.

Малко след това американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че е говорил по телефона с освободените от Иран американци, предадоха световните агенции. Той провел разговора с тях при пристигането им в Доха. Блинкън заяви, че този разговор е бил емоционален, каза Блинкън.

„Наистина човек се чувства добре, когато може да каже, че нашите сънародници са вече на свобода“, заяви Блинкън пред репортери в Ню Йорк след телефонния разговор, който е имал с освободените американци.

Държавният секретар отново защити споразумението, сключено с Иран за освобождаването на затворниците в замяна на освобожаване на ирански затворници от американски затвори и трансфер на 6 милиарда долара ирански средства, замразени в Южна Корея. Блинкън определи решението, взето от Байдън за тази размяна, като трудно. На въпрос дали тази размяна може да доведе до по-широки дискусии с Иран, например за ядрената му програма, Блинкън отговори, че не очаква това, или поне не в рамките на кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Блинкът определи задържането в Иран на американците, освободени днес, като неоправдано и подчерта, че ангажиментите по освобождаването на американците винаги са били различни от тези, свързани с дискусиите по иранската ядрена програма.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси пък подчерта, че петимата американци са били освободени по чисто хуманитарни причини, предаде Ройтерс. Той заяви това при пристигането си в централата на ООН в Ню Йорк днес. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy