Пикът на ковид вълната в Китай се очаква да продължи два-три месеца

Пикът на вълната от КОВИД-19 в Китай се очаква да продължи от два до три месеца, като в скоро време заразата ще се разпространи в провинциалните райони, където достъпът до медицинско обслужване е сравнително ограничен, заяви виден китайски епидемиолог, цитиран от Ройтерс.

Очаква се броят на заразените с вируса да се увеличи значително на фона на масовите пътувания по случай китайската Нова година. Новогодишните празненства официално започват на 21 януари.

Миналия месец Китай внезапно отмени суровите ограничителни мерки заради ковид, които предизвикаха исторически протести из цялата страна в края на ноември, и най-накрая отвори границите си в неделя.

Рязкото премахване на ограниченията отвори вратите за вируса към 1,4-милиардното население на Китай, повече от една трета от което живее в райони, където пикът на вълната от инфекции е преминал според национални медии.

Най-лошото обаче не е преминало, предупреди бившият главен епидемиолог на китайския Център за контрол и превенция на заболявания Цзън Гуан, цитиран от местна медия вчера.

„Досега големите градове бяха нашият приоритет, но е време да насочим вниманието си към провинциалните райони“, каза Цзън.

Той заяви, че много хора в провинцията, където медицинските заведения не са на толкова високо равнище, не може да получат необходимата помощ. Това са най-вече възрастни, болни и хора с увреждания.

Китайските власти казват, че полагат усилия да подобрят доставките на антивирусни медикаменти в цялата страна и че лекарството срещу КОВИД-19 молнупиравир на американската компания „Мерк“ се очаква да бъде пуснато в страната от днес.

Световната здравна организация (СЗО) също предупреди тази седмица за риска от пътуванията по случай новогодишните празници в Китай. Според СЗО, въпреки че сега Китай предоставя повече информация за епидемичната обстановка, реалният брой на починалите от ковид в страната е много по-висок от официалните данни.

Китайското външно министерство заяви в отговор, че през последния месец представители на здравните служби са провели пет технически обмена със СЗО при пълна прозрачност.

През последния месец Китай отчиташе не повече от пет смъртни случая от ковид на ден. Тези числа обаче не съответстват на множествата от чакащи пред погребалните бюра, нито на големия брой чували с трупове, изнасяни от претъпкани болници, отбелязва Ройтерс.

Китай не е съобщавал за смъртни случаи от ковид от понеделник. Представители на властите казаха през декември, че за в бъдеще възнамеряват да предоставят месечна, а не всекидневна актуализация на тези данни.

Чуждестранни експерти прогнозират най-малко 1 милион смъртни случая, причинени от КОВИД-19, в Китай. От началото на пандемията преди три години страната е съобщила за малко повече от 5000 починали – едно от най-ниските равнища на смъртност от ковид в света, отбелязва Ройтерс.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy