Плановите ремонти в АЕЦ „Козлодуй“ догодина са под риск

Годишните планови ремонти в АЕЦ „Козлодуй“ през 2023 г. може да се окажат под риск, заради блокирана от жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтни дейности по основно и спомагателно оборудване и системи на V и VІ блок на атомната централа по време на плановите ремонти. За поръчката се смята, че е подготвена за фирма, свързана с пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, и условията в нея се оспорват от конкуренти, но това бави възлагането на дейностите, а през май традиционно се спира за рехабилитация V блок. Това пише изданието „Капитал“.

Поръчката е обявена https://app.eop.bg/today/245230 в регистъра на Агенциите за обществени поръчки на 29 ноември и срокът за подаване на оферти с прогнозна стойност близо 83.6 млн. лв. без ДДС е 29 декември. На 21 декември обаче тя е спряна заради внесена в КЗК жалба от фирмата „Квант инженеринг“, която се управлява от Иван Делийски, но мажоритарният й собственик е кипърската офшорка „Спафакс инвестмънт лимитид“. Мотивите в нея все още не са публични.

Колко дълго ще продължи образуваното на 20 декември производство от КЗК не се знае, но решенията на комисията може да се обжалват пред Върховния административен съд, което прави още по неясно времето за приключване на спора и възлагането на поръчката.

Иначе тя е разделена на две обособени позиции – за 56.5 млн. лв. и за 27.1 млн. лв.

Експерт от ядрената централа, пожелал анонимност, коментира пред „Капитал“, че в документацията за участие в търга са заложени изключително специфични условия и изисквания, които дават предимство на едни и необосновано ограничават участието на други стопански субекти. Според източника изисквания и за квалифицирани специалисти, с каквито разполага само АЕЦ „Козлодуй“ и фирмата „Еско инженеринг“, свеждат избора до дружеството, чийто мажоритарен собственик е Радостина Крумова.

На сайта си компанията твърди, че е работила по над 10 проекта в АЕЦ „Козлодуй“. Интересно е, че в капитала на дружеството през 2018 г. е апортирано вземане по договор за цесия от предходната година между Крумова и „Еврометал“ (като заемодател) за 255 хил. лв. Пернишката „Еврометал“ се управлява от Людмил Стойков, който е и неин краен собственик през „Кракра – инвест“.

Така за фирма, свързана със Стойков, се готви нова поръчка, след като през 2020 г. тогавашният ръководител на направление „Ремонт“ Андрей Красночаров, който днес е зам.-директор на централата, е поискал възлагане на външни компании на ремонти, макар да е можело да се извършат от експертите на АЕЦ „Козлодуй“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy