„Побъркал се е“. Руските елити започнаха да се съмняват в адекватността на Путин

Продължилата почти година война с Украйна, която вместо в победоносен блицкриг се превърна в кървава „месомелачка“ и превърна Русия в главния изгнаник в света, предизвиква нарастващо разочарование сред високопоставени служители и бизнесмени.

Руските елити са все по-притеснени, че руският президент Владимир Путин е „полудял“, пише Bloomberg, позовавайки се на данни на европейското разузнаване.

Въпреки неуспехите на фронта и безпрецедентната вълна от санкции, Путин не може да се раздели с идеята за победа над Украйна, за която е готов да мобилизира стотици хиляди граждани, да пожертва икономиката и да се примири с огромни загуби на фронта.

И докато елитите все повече се съмняват в адекватността на Путин, „повечето от тях нямат смелостта да предприемат реални стъпки за промяна на ситуацията“, цитира Bloomberg доклад на Естонската служба за външно разузнаване (EFIS).

Няма признаци за появата на групи, ангажирани с демократичните ценности в потенциална Русия след Путин, се казва в документа. Напротив, „радикалните“ провоенни фракции набират сила – в лицето например на ръководителя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин или ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров. Всъщност в Русия се формира „Съветски съюз 2.0“ и „нито Елцин, нито Горбачов не се задават на хоризонта“, смятат анализатори от разузнаването.

Путин, както се казва в документа, „играе за време“, надявайки се, че Западът и Украйна ще се пречупят пред Русия и че бомбардировките в крайна сметка ще накарат Киев да седне на масата за преговори при условията на Кремъл. И докато западните санкции и доставките на оръжия за Украйна изненадаха архитектите на руската инвазия, Кремъл не желае да отстъпи и властите запазват способността да ангажират механизмите на „пропагандния империализъм“, се подчертава в доклада.

Що се отнася до психическото състояние на Путин, американските разузнавателни служби го изучават активно поне от пролетта на миналата година.

По-специално, вниманието на психиатрите беше привлечено от срещата на руския президент с министъра на отбраната Сергей Шойгу на 21 април, на която беше обсъдена ситуацията в по онова време все още не напълно превзетия Мариупол.

Както припомня The Moscow Times кадрите от срещата са проучени от психиатри, както и от специалисти по дистанционна диагностика. А резултатите от техния анализ бяха предадени на Белия дом.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy