Подкуп и отказ да се помогне на пострадали. Полицаи са обвиняеми заради катастрофата на Околовръстното

Двама полицаи от Шесто районно в София са с повдигнати обвинения заради тежката катастрофа на Околовръстното на столицата, станала на 25 септември. При този инцидент загина френски гражданин, а съпругата му пострада тежко. Обвиняем за катастрофата е Димитър Любенов, за когото се установи, че е шофирал пиян, дрогиран и с близо 200 км в час. В момента той е в ареста, а наскоро съдът за пореден път отказа да замени мярката му с по-лека.

Подкуп

Случаят предизвика скандал след като се разбра, че пияният шофьор е бил ескортиран от полицейска патрулка. След удара служителите не са помогнали на пострадалите, а вместо това са чакали официално обаждане на тел. 112

Полицаят Г.М. е обвиняем за подкуп, за неизпълнение на служебни задължения и за това, че не е помогнал на пострадалите, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Според разследващите полицаят е взел 200 лв. от Любенов. На даването на рушвета имало и свидетел. Така шофьорът не бил проверен с дрегер, нито пък бил арестуван. Случаят изобщо не бил докладван и на оперативната дежурна част.

Данните за подкупа дойдоха от самия Любенов, който бе арестуван впоследствие. Тогава се установи официално, че той е употребил и алкохол, и кокаин. Преди удара обаче също е имало данни, че той е пил, тъй като се е обадил на „дринк енд драйв“. Любенов твърди, че именно полицаите са изгонили шофьора му и затова той се е качил да кара сам.

Освен Г.М. е обвинена и негова колежка с иницали Л.Г. Според разследващите обаче тя не е говорила с Любенов за подкуп, нито е присъствала на даването на парите. Затова тя е обвинена само в неизпълнение на служебни задължения и затова, че не е оказала помощ на пострадалите при катастрофата.

Че двамата служители не са се опитали да помогна след удара се установи от вътрешна проверка на МВР. Тя показа, че патулката е карала известно време след „Порше“-то на Любенов. След удара обаче се е върнала назад. После служителите чакали официалния сигнал на тел. 112, за да се намесят.

Скандал

Случаят с Любенов е вторият емблематичен от последните месеци, сочещ ясно нивата на коруцпия в силовото ведомство и показващ ясно полицейски чадър. Другият е катастрофата с Георги Семерджиев, при която загинаха две млади жени. Делото по този казус наскоро започна в Софийски градски съд, където бившата полицайка Симона Радева призна, че му е занесла стълба, за да се прибере вкъщи след катастрофата.

Делото срещу Любенов все още не е стигнало съдебна фаза. Към момента той няма обвинения за предложения на полицая подкуп, но разследването не е приключило. Това срещу двамата полицаи обаче е завършило и предстои внасянето му в съда. От прокуратурата обясниха, че няма данни те да са се познавали с Любенов от по-рано. Г.М. е дал телефона си на разследващите и не е установена предишна комуникация с Любенов. Колежката му обаче не е съдействала на разследването и телефонът й не е проверен.

И двамата полицаи са с най-леката мярка – подписка.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy