Подозрение: Бедствието показа скрити отходни тръби в морето

Скрити отходни тръби показа бедствието по Южното Черноморие. Местните жители в района показват снимки по плажовете и са категорични че става въпрос именно за скрито замърсяване. Подозренията им се потвърждават от двама министри на екологията Емил Димитров и Борислав Сандов, които взеха участие в ефира на бТВ.

Защо има високи нива на ешерихия коли?

“Това е всъщност дълбоководно заустване, което в случая е плитководно. Това е причината да има определени измервания, които показват високо ниво на ешерихия коли. Хората не са знаели, че на 50 метра навътре в морето има тръба“, смята Емил Димитров.

Сн. Фейсбук

“По Южното Черноморие няма пречиствателни станции на всички места и добре организирана система по канализация и не желаят и да потърсят такава. Докато аз бях министър никоя от общините не подаде документи да получи финансиране да изгради подобна станция. Такова нещо с тръбите не бива да се случва“, каза Борислав Сандов.

И двамата се обединиха около тезата, че трябва да се помисли за финансиране. Според тях в следващите години то трябва да се случи с националния бюджет.

Преди седмици изследване на „Активни потребители“ установи, че Попският плаж на Царево е най-замърсен. Там бактерията E. coli, която по принцип присъства във фекални води, е стигнала феноменалните 20 666 клетки/100 мл. Това е 41 пъти над нормата от 500 клетки. По-късно здравните власти отрекоха резултатите от това изследване.

Системата за ранно оповестяване

Те коментираха и системата за ранно оповестяване при подобни бедствия. Според бившите екоминистри трябва да се изработи много сериозна такава.

“Трябва да се говори повече за системата за ранно предупреждение, формирането на щабове преди да настъпило събитието, когато имаме прогноза за опасно време. Трябва да се има предвид, че този район от България е потенциално опасен заради исторически наслагвания. Ние можем да видим в исторически план, че там са падали големи количества валежи. Имали сме такива ситуации следователно трябва да сме по-подготвени или по-скоро трябва да имаме добра система за ранно оповестяване на населението“, заяви Сандов.

По думите на Димитров може да се търси причината за трагедията освен в огромното количество валежи, но и в инфраструктурните пропуски. Според него обаче не може да очакваме да се изгражда огромно дере.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy