„Политически маргинали“. Македонският премиер за Костадинов и Джамбазки

„Дискусията с политически маргинали от България бих оставил на политическите маргинали от нашата страна. Аз представлявам правителство, което комуникира с правителството на България на много по-високо ниво от миналото“, коментира македонският премиер Димитър Ковачевски по повод изявленията на българския евродепутат Ангел Джамбазки (ВМРО) и на депутата Костадин Костадинов („Възраждане“) на възпоменанието за Мара Бунева в събота в Скопие.

 

„Въпреки че става дума за политически маргинали, техните изявления предизвикват безпокойство в нашето общество. Именно това е единствената им цел, да провокират и подкопаят усилията на Северна Македония и България да продължат в духа на сътрудничество и поддържане на положителен дух в двустранните отношения“, каза Ковачевски, цитиран от БТА.

 

По думите на премиера целта на всеки политически маргинал е да стане популярен чрез такива дейности и затова той няма намерение да реализира желанието им да бъдат сензация и да станат популярни, когато те не са популярни дори и в собствената си страна.

 

Той посочи, че Министерството на външните работи на РСМ е реагирало подобаващо на тези изказвания с нота до София, в която коректно е определило подобни действия като заплаха за добросъседските отношения.

 

„Министерството на външните работи вече поиска от официална София да се дистанцира от неуместните изказвания, които нараняват чувствата на гражданите на Северна Македония и сериозно вредят на усилията за насърчаване на добросъседските отношения между двете страни“, добави Ковачевски.

 

В събота в Скопие бе отбелязана 95-ата годишнина от смъртта на Мара Бунева, а на паметната й плоча на кея на Вардар говориха председателят на „Възраждане” и съпредседателят на ВМРО-БНД и евродепутат Ангел Джамбазки.

 

Медиите в Северна Македония и опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ определиха изявленията им като провокация, а преди ден от Министерството на външните работи в страната съобщиха, че са реагирали до „официална София” с настояване да се въздържа от неуместни изявления, които нараняват чувствата на гражданите на Северна Македония и усилията за насърчаване на добросъседските отношения между двете страни, припомня БГНЕС.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy