Политологът Явор Сидеров: Силите на статуквото вече имат превес

Президентът Румен Радев успя да даде чашата с отровата на БСП, да изолира „Демократична България“ и да закрепи сегашното президентско управление чрез служебни правителства за още неизвестно колко време. Предстои да видим защо е направил това

,коментира в интервю за Mediapool политологът Явор Сидеров. Другият въпрос е дали ще има втори опит за политически проект на президента, след като Радев развали отношенията си с „Продължаваме промяната“. БСП има минимален шанс да излъчи правителство с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, но решаващият глас е на Борисов, който търси своята политическа реабилитация, казва още Явор Сидеров.

 

Г-н Сидеров, защо президентът пак избра БСП за последния мандат ?

 

Защото президентът има собствени планове. Тук не става въпрос само за съставяне на редовно правителство, а затова как президентството влияе и ще влияе върху политическия процес в България. Нямаше логика при напрежението между Румен Радев и Корнелия Нинова мандатът пак да отиде при Нинова, но той все пак отиде точно там. Единият начин, по който това може да се възприеме, е, че Радев цели да покаже пълната несъстоятелност на БСП, тъй като е много вероятно Нинова да не успее да състави кабинет. Другото обяснение е, че може да има някаква подмолна договорка за формиране на нещо като „хартиената коалиция“. Така БСП може да се окаже носещият камък на правителство, подкрепяно от ГЕРБ и ДПС. Ако правителство не бъде избрано, Радев ще продължи да управлява чрез още едно служебно правителство до следващите избори. След тях вероятно пак.

 

Хареса ли му на Радев да управлява България като президентска република?

 

Парламентаризмът в България наистина е в състояние на будна кома, но той формално не е отменян. Нито по-голямата част от политическите партии са се примирили с тази ситуация. По-скоро има опити за подмолно изместване на властовия център от изпълнителната власт към президентството, който няма да завърши добре. В момента върви дискредитиране на политическия модел, за което голямата вина е на самите политически партии.

 

Има ли полза Радев от правителство с мандат на БСП, предвид скандалите с Нинова?

 

„Хартиената коалиция“ е теоретично възможна опция. Нинова може да постигне нещо, което Радев не е планирал, но аз си мисля, че Борисов няма полза от нещо подобно. Изненадите в България през последните години са толкова много, а политиката на непрозрачност до такава степен е овладяла терена, че е трудно да се правят прогнози. Напредък по-скоро се специализираме в констатациите. Въпреки всичко това ми се струва, че ще отидем на избори през пролетта.

 

Борисов е майстор на финтовете в последния възможен миг. Как би могъл той да оправдае евентуалното си влизане в управленска коалиция с БСП и ДПС?

 

Борисов успя да спечели през последните месеци известна реабилитация на ГЕРБ като политическа сила, а и своя персонална реабилитация, ако щете. Имаше период, в който абсолютно никой в политическия спектър не искаше да говори с Борисов и ГЕРБ. Те бяха изолирани като под карантина. Това се промени до голяма степен, но този процес не е извървян докрай. Ако Борисов сега влезе във властта, дори и да не е в лично качество на предната линия, а само като подкрепа за „хартиена коалиция“, той отново би обрал негативи. Може би той ще предпочете да довърши процеса на персоналната и партийната си реабилитация преди да влиза в тази игра. Той е твърде интуитивно политическо животно, за да си позволи да загуби територията, която с толкова труд отвоюва през последните година и половина.

 

Има ли друг вариант за коалиция около БСП?

 

Не. Това, което видяхме около случая „Nexo“, показа дори за най-големите наивници, че основните властови лостове в държавата – прокуратурата и съдебната власт – се използват за все по-грубо манипулиране на националната политика. Знаете, че имаше много догадки при кого ще отиде мандата. Прогнозите клоняха към „Демократична България“. Христо Иванов направи няколко изказвания, че трябва да се състави националноотговорно правителство. Имаха и един нормален разговор с Томислав Дончев по „Панорама“. Всичко това отиде през прозореца, защото никой не вкара уравнението президента Радев, който с един удар лиши ДБ от инициативата. Според някои президентът ги е спасил, защото им е помогнал да избегнат тази тежка отговорност.

 

Радев успя да даде чашата с отровата на БСП, да изолира „Демократична България“ и да закрепи това президентско управление през служебни правителства за още неизвестно колко време. Предстои да видим защо е направил това. Дали ще има втори опит за политически проект на президента, след като Радев развали отношенията си с „Продължаваме промяната“ по толкова драматичен начин…

 

Ще говорим и за това, но тъй като засегнахме първо темата „Nexo“: с кого играе главният прокурор Гешев сега?

 

Нищо не е в състояние да ме убеди, че това не беше координиран удар по „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Ако се съди само по това, Гешев играе с президентството, но преди това Гешев играеше и с Борисов. Нещата са силно ситуативни. Голямата драма е, че държавните институции се използват за правене на политика в полза на частни интереси. Всеки, който каже нещо по въпроса или започне да се бори срещу това нещо, бива маргинализиран.

 

Каква цена ще платят за третия мандат Корнелия Нинова и БСП?

 

Има два варианта. Ако Нинова успее, противно на всякаква логика, да състави управляваща коалиция, много е възможно този мандат да я закрепи на ръководната позиция в БСП. Ние чухме как Кристиан Вигенин обясняваше, че на предстоящия конгрес на БСП няма да се обсъжда лидерския пост, а само политиките и такива неща. Това няма как да е вярно. Няма конгрес, на който в кулоарите да не се обсъжда лидерския пост. Особено, ако ситуация е такава, каквато е в БСП в момента. Ако БСП не успее да състави коалиция, ще стане ясно и на децата, че тази партия е в изолация. Невъзможността на Корнелия Нинова да бъде сериозен и равнопоставен играч на политическия терен, вероятно ще разклати допълнително нейните позиции. Тя и сега е обърнала срещу себе си почти всички в БСП. Моето предпазливо предположение е, че Нинова няма да успее да направи коалиция заради страха на Борисов да не загуби това, което е спечелил досега от политическа криза.

 

Загрява ли на тъча нова президентска партия с Атанас Пеканов и Крум Зарков?

 

Чуват се най-различни неща. Току-що станахме свидетели на превръщането на „Спаси  София“ в партия. Борис Бонев твърди, че партията няма национални амбиции, а ще играе само на местните избори. Това не може да е вярно и е хвърляне на прах в очите. Партията вероятно ще играе на местните избори, но само тази година. Партия, която е ограничена до един град, макар този град да е София, не може да бъде приета сериозно. Най-вероятно Борис Бонев се е поучил от грешките на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и ще гради търпеливо структури из страната. Най-вероятно в някакъв момент „Спаси, София“ ще смени името си…

 

„Спаси България“, например?

 

Много е вероятно, това е толкова логично. Всичко, което е необходимо на „Спаси, София“ да излезе на национално ниво, е президентът да ги припознае и при тях да отиде Атанас Пеканов. Говоря хипотетично, но ако младите опозиционери от БСП отидат в този проект, това ще е една ляво-либерална партия като ПП, но този път ще е имала време да се структурира. Възможно е да се структурира и изцяло нов президентски проект, който да влезе в топли връзки със „Спаси, София“. Засега Борис Бонев говори за коалиране с ДБ и ПП. Нещата са флуидни. Ако по някакъв начин той не постигне разбирателство с „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, нищо няма да задържи „Спаси, София“ в тяхната орбита.

 

Докога ще трае цикълът на предсрочни избори?

 

Всички се опитват да ни уверят, че изборите 2 в 1 (местни и парламентарни) през есента ще са преломната точка. Когато всичко вече е овладяно на местно ниво, може да започне някаква стабилизация. На тези избори може да се постигне една по-добра мобилизация и сговорчивост по отношение на коалирането, така че да се преодолее този изборен цикъл. По-големите проблеми обаче ще останат. Единият е пълната безпринципност на националната политика. С много малки изключения тя се прави оперативно и без никаква мисъл за далечните стратегически цели на страната. Вторият проблем е овладяването на съдебната власт и инструментализирането й в нечия полза. Когато тези две неща се променят, тогава ще имаме и сериозен пробив. Дори и теренът да се стабилизира, да ги няма тия свлачища, нерешените принципни проблеми остават.

 

Стигна ли си „Възраждане“ тавана?

 

Трудно е да се прогнозира, защото имаме 60% негласуващи, които са потенциален ресурс за всички партии. При добра организации и добра политическа работа, всеки може да спечели от негласуващите. „Възраждане“ със сигурност може да почерпи от тези хора, така че вероятно не си е достигнала тавана. Тази партия има един голям коз и това е отказът на Костадин Костадинов от участие в изпълнителната власт. Той е заложил на идеята, че е антисистемен играч и ще управлява тогава, когато може да управлява сам. Вярно е, че вероятността това да се случи е много малка, но той печели от това упорство. Другите играчи на терена на популизма загубиха доверието на избирателите си поради кариерните си амбиции. Каракачанов, Сидеров и Валери Симеонов се оцапаха с власт, което ги направи неприемливи за по-радикалния им електорат. Костадинов успява да се опази от това нещо, но за него това е и нож с две остриета, защото той е постоянно в едно лимбо, тъй като е почти сигурно, че той никога няма да достигне електоралната възможност да управлява сам. Искрено се надявам страната ни да не навлиза в такива катаклизми, които да отворят вратата за широка подкрепа за партии като неговата.

 

Каква коалиция е най-вероятно да дойде на власт през есента?

 

Неразумно е да се прогнозира на този етап, но това, което е ясно е, че силите на статуквото имат електорален превес над силите на промяната, които имаха крехко предимство през зимата на миналата година. Дали силите на статуквото ще бъдат в състояние да направят нещо с предимството си, е рано да се каже. Ако се следи поведението на президента, той също стои в лагера на статуквото.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy