Полицията във Вашингтон предупреди за риск от нов щурм на Капитолия

Началникът на полицията във Вашингтон Том Менгър предупреди за заплаха от нови безредици, подобни на нападението в Капитолия от 6 януари 2021 г.

„Като се има предвид разединеното състояние на нашата нация, атака като тази може да се случи отново“, каза той в изявление, цитирано от БГНЕС. Според Менгър полицейското управление на Вашингтон е направило „над сто значителни подобрения“, за да може да реагира ефективно на подобни събития.

На 6 януари 2021 г. поддръжници на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп атакуваха Капитолия, блокирайки Конгреса за няколко часа. По време на размириците бяха убити една протестираща жена и един полицай, а други трима починаха по ненасилствени причини.

Впоследствие стотици хора в САЩ бяха арестувани по обвинения, свързани с участието им в нападението срещу Капитолия.

Междувременно бе съобщено, че специалната комисия в Камарата на представителите на американския Конгрес, разследваща щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., прекратява дейността си, съобщи АП.

След 18-месечно разследване комисията изпрати резултатите от работата си на министерството на правосъдието с предложение за съдебно преследване на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

През последните две седмици комисията публикува голяма част от материалите, изготвени по време на разследването, включително заключителния си доклад, дълъг 814 страници.

Членове на комисията заявиха, че искат да придадат публичност на работата си, за да стане ясно на обществото колко сериозна е била атаката и какви усилия е положил Тръмп, за да остане на власт.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy