Полският президент дава на националистите първия мандат за съставяне на правителство

Полският премиер Матеуш Моравецки ще получи първи възможността да опита да състави правителство, след като неговата националистическа партия „Право и справедливост“ (ПиС) спечели изборите миналия месец, съобщи президентът Анджей Дуда – видимо непосилна задача предвид това, че той не разполага с парламентарно мнозинство, предаде Ройтерс.

„След спокоен анализ и консултации реших да натоваря със съставянето на правителство министър-председателя Матеуш Моравецки“, каза снощи в телевизионно обръщение държавният глава, който е близък до ПиС.

На изборите на 15 октомври коалиция от проевропейски партии спечели мнозинство, но Дуда обяви, че ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата партия.

Националистическата ПиС, която е на власт от 2015 г., беше първа политическа сила на вота, но загуби мнозинството си. При положение че всички останали партии отказаха да се коалират с ПиС, е малко вероятно националистите да останат в управлението.

Ако Моравецки не получи вот на доверие от парламента, камарата ще избере друг премиер.

Това най-вероятно ще бъде бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск, изборът на партиите от основните политически течения в Полша за премиер.

Идване на власт на Туск ще бъде голяма промяна за Полша след осем години на вражди с Брюксел по най-различни въпроси, вариращи от независимостта на правосъдната система до ЛГБТ правата.

Туск обеща да осигури деблокиране на средствата за Полша, които ЕС замрази заради спор около съдебна реформа, която според критици увеличава политическото влияние върху съдилищата.

Той обяви и че ще изправи пред държавен трибунал всички, които според коалицията му са вършили престъпления по време на осемгодишното управление на ПиС.

Либералното обединение „Гражданска коалиция“ обвинява ПиС в погазване на демократичните стандарти чрез поставянето на съда под по-голям политически контрол и превръщането на държавната телевизия в пропаганден рупор на управляващите. Правителството отхвърля обвиненията.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy