Полша няма да даде на Киев всичките си изтребители МиГ-29

Полша няма да даде на Киев всичките си изтребители МиГ-29, доставките ще се осъществяват последователно, съобщи украинската агенция УНИАН, цитирайки полския заместник-министър на външните работи Павел Яблонски.

 

Той заяви пред радио РМФ 24: „Не, не мисля, че ще дадем всички изтребители МиГ-29 на Украйна.“

 

Според него изтребителите ще бъдат предавани последователно, така че доставките да бъдат ефективни. Освен това дипломатът увери, че ще бъде засилена и сигурността на Полша.

 

По-рано някои полски медии бяха изчислили, че Варшава разполага с 40 МиГ-29, но ВВС на страната използват само 29 от тези бойни машини. Останалите изтребители от години стоят в хангара, без да бъдат ремонтирани или модернизирани.

 

От година Киев се опитва да издейства прехвърлянето на западни изтребители на украинските ВВС, като успя да постигне известен успех едва през тази година, припомня УНИАН.

 

На 16 март 2023 г. полският президент Анджей Дуда каза, че страната му ще предаде четири изтребителя МиГ-29. На следващия ден Словакия обяви предаването на 13 такива изтребителя.

 

От своя страна говорителят на ВВС на Украйна Юрий Игнат отбеляза, че предаването на МиГ-29 може да подтикне съюзниците да предоставят на Украйна и изтребители F-16.

 

На 23 март Братислава заяви, че вече е дала на Киев първите четири МиГ-29. Словакия одобри доставката, след като САЩ обещаха солидна компенсация.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy