Полша ще ни даде само един двигател за МиГ 29. МО очаква оферта за „заместващи“ изтребители

Полша е решила да продаде на България само един двигател за старите съветски изтребители МиГ 29, на които все още разчитаме, за да охраняваме въздушното ни пространство.

Първоначалните очаквания на МО бяха първо да получим два двигателя, а на по-късен етап да бъдат ремонтирани още четири, но военният министър Димитър Стоянов съобщи в понеделник, че Полша е променила решението си и на този етап ще вземем само един двигател, като вторият е на етап на оценка.

Очаква се до края на годината изтребителите МиГ 29 да бъдат приземени, след като поддръжката им стана на практика невъзможна след военната агресия на Русия срещу Украйна.

България закупи от САЩ и „Локхийд Мартин“ общо 16 изтребители F-16 Block 70, но те ще бъдат доставени едва след 2025 година, а после ще трябват и около две години за усвояването им.

Така се очертава сериозен луфт, в който България няма да може да пази сама небето си.

Служебният военен министър настоява да бъдат придобити т.нар. „заместващи изтребители“, но не е ясно дали това може да се случи.

Той очаква до 15 февруари да имаме окончателно предложение.

След този срок няма да успеем да се справим със заместваща платформа, каза той.

МО поиска информация от САЩ и Израел за F-16 втора ръка, от Франция за „Мираж – 2000-5“ втора ръка и от Швеция за „Грипен“ (Gripen).

„Не сме получили оферти от страните, към които е отправено искане. Продължават разговорите с Израел, Швеция и Франция“, каза Стоянов.

На този етап, обаче, като единствената реална възможност се очертават „Грипен“-ите.

„Грипен“ бяха предпочетени и от предишното служебно правителство на Румен Радев, водено от Огнян Герджиков. След това обаче последното правителство на ГЕРБ преразгледа проекта и реши да закупи F-16.

Служебното правителство има за цел заместващите изтребители да бъдат плащани разсрочено за 10-15 години.

Според разчетите на МО те биха излезли 100-120 млн. лева годишно и не биха били проблем за бюджета на МО.

Паралелно България ще изплаща и втория транш от 8 машини F-16, които реши да закупи от САЩ в края на миналата година.

Димитър Стоянов коментира в понеделник, че трябва да бъде ускорено реализирането на инфраструктурните проекти в авиобазата „Граф Игнатиево“, където закъснението е повече от две години.

„Надявам се до средата на 2024 г. да бъдат приключени всички инфраструктурни проекти на „Граф Игнатиево“, добави Стоянов.

Авиобазата трябва да бъде модернизирана, за да може да приеме новите изтребители F-16.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy